ІНТЕРВ'Ю

Секрет винороба: найсмачніші вина завжди у майбутньому

14.02.2019 10:32

Вино абрикосове, кизилове і навіть вино з бузини. Знаний у Вінниці “винороб-гаражник”, організатор фестивалю вина “Боже ллє” Олександр Шемет знає рецепти багатьох вин, і не тільки з винограду. Про деякі свої секрети пан Олександр розповів в інтерв’ю Аgronews.

Як давно ви займаєтесь виноробством?

– Я посадив виноград. Мені подарували весною нарізані з осені живці, які пустили корінці-вусики. І була в тому така жага життя, що не зміг собі дозволити проігнорувати її. Тому вирішив дати шанс тій рослині. Зробив ломом дірку і ткнув туди живці.

Своє перше вино зробив десь в кінці першого десятиліття цього століття. Вчився у сусіда і першим моїм вино було з вишень, які саджав мій дідусь Іван Ивович. Потім зробив вино з кизилу, що росте у дворі. А потім почав плодоносити виноград і з тим потрібно було щось робити.

Вважаєте себе аматором, чи вже давно на рівні “профі”?

– Відповім сентенцією чи то Сократа чи то Демокріта: чим більше я взнаю, ти більше впевнююсь у тому, що нічого не знаю. Я звичайний домашній винороб, який ще не доріс навіть до рівня “гаражника”.

Де відбувається все таїнство творіння?

– У мене майже цілорічний цикл. Тому щось роблю у дворі своєї садиби, а щось у ванній.

Чи не маєте планів налагодити масове виробництво вина?

– Ні. На це потрібно все життя віддати. Я не готовий до цього.

Ви чимало експериментували. Робили вино не тільки з винограду. Яке було найсмачнішим і чи були відверті поразки?

– Найсмачніші вина завжди у майбутньому. Домашнє вино річ жива та в якійсь мірі містична. Для себе я його порівнюю з жінками і дітьми. Як жінки воно кожен день різне. А як діти — рідне. Потрібно для кожного трунку знайти правильну дорогу.

Вино може бути з самого початку самодостатнім, а може бути з важким характером, а значить і долею. Ще ні разу я своє вино не виливав із-за того, що мені щось в ньому не сподобалось. Навіть вино з бузини зберігаю для того, щоб ним малювали.

А з чого вино краще зовсім не робити?

– Певне, що з більшості овочів. До речі з точки зору ботаніків помідор є ягодою, а не овочем. В США тільки в 1893 році, за рішенням Верховного суду США, помідор визнали овочем. І причиною цього слугував той факт, що імпорт овочів обкладався митом, а фруктів — ні.

Зазвичай ягідні та фруктові вина довго не зберігаються, бо через рік-два втрачають індивідуальну ароматику. З черешні вино, наприклад,  потрібно випивати за місяць-два після бродіння. В абрикосах і груші теж недостатньо танінів для зберігання навіть не тривалий час.

Чи є на Вінничині свої винні особливості?

– Як і у будь якого іншого регіону. До того ж і на самій Вінничині є райони з різними особливостями, які потрібно враховувати при вирощуванні винограду та інших рослин, з плодів, ягід і квітів, з яких яких роблять вино.

У нас колись були цілі державні підприємства, які славились своїми сидрами на одну шосту суші планети.

Ваше хобі переросло в організацію нового фестивалю “Боже ллє”. Як народилась ідея: хто надихнув, хто допоміг?

– Багато років мріяв зробити фестиваль вина у місті, яке отримало назву від вина. А після того як винороби та виноградарі нашого краю об’єдналися в союз ця мрія стала реальною. Велика дяка Володимиру Гігієнішвілі, Георгію Самсонюку та іншим учасникам оргкомітету.

Вино – справа добра. Можливо є час та натхнення “підвищити градус” і взятися за виробництво напоїв більш алкогольних?

– Я давно цим займаюсь і спеціалізуюсь на горілчаних домашніх настійках: хреновуха, лімончела, калганівка, звіробой, імітації рома, кашаси, джина, віскі. Завжди є чим пригостити самого вибагливого гостя.

 


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: