АНАЛІТИКА

В Україні налагодили випуск гіпоалергенного молока

20.07.2020 15:02
milk

Сумський Національний аграрний університет готується до випуску першого в Україні гіпоалергенного молока А2. Це унікальний для вітчизняного ринку продукт, створення якого потребувало 10 років генетичних дослідів та відбору порід корів. Про це повідомляє пресслужба Сумського національного аграрного університету, пише agronews.ua.

Коров’яче молоко (молоко великої рогатої худоби) приблизно на 87% складається з води і на 13% з «твердих фракцій»: жиру, білка, лактози ( «молочного цукру») і мінералів. Найціннішою частиною сухих речовин є білки. Білкові речовини молока складають 3,3% – основним компонентом молочних білків є казеїн (близько 2,7%).

У свою чергу, близько 30-35% казеїну (еквівалентно двом чайних ложок в літрі молока) є бета-казеїном, з якого існує кілька різновидів, які визначаються генами корови. Найбільш поширеними з цих варіантів є A1 і A2. Різниця між ними лише в тому, що в білка А2 в ланцюзі амінокислот в положенні 67 коштує гистидин , а в бета-казеїну A1 в цьому положенні варто пролин.

Дослідження показали, що через цю різниці травні ферменти взаємодіють з бета-казеїну А1 і А2 по-різному. При перетравленні білка А1 з ланцюга амінокислот виділяється пептид БКМ 7, а з бета-казеїну А2 – ні. При цьому БКМ 7 не завжди утворюється в травній системі людини. БКМ 7 може бути створений або знищений під час ферментації молока або в процесі виробництва сиру.

Вчені вважають, що ця різниця виникла через мутацію, яка сталася 5-10 тис. років тому. Тоді у деяких корів пролин в позиції 67 був замінений гистидином, і згодом мутація широко поширилася через розведення у більшості стад в західному світі.

Суми стануть першим містом України, у якому розпочнуть випуск “правильного молока”, а саме молока з казеїном А2, розповідає Марина Самілик, доцент кафедри технології молока та м’яса СНАУ.

Більше 10 років сумських науковців пішло на генетичні досліди. Але наразі у Сумах готові до випуску молока А2. Тож тепер можна забути про неприємні наслідки алергії на молочний білок, як то розлад шлунку, здуття, алергія і т.д. Завдяки науковим розробка СНАУ безпечне молоко тепер доступне кожному, вважає Самілик.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: