НОВИНИ

Румунські фермери погрожують Україні масштабним страйком

14.04.2023 15:19
Romania-farm-77

Румунські фермери погрожують розпочати 7 червня масштабну загальнонаціональну акцію протесту, якщо влада не заборонить транзит та імпорт зерна з України на період з 15 червня 2023 року до 15 березня 2024 року. Про це повідомляє Альянс сільського господарства і співробітництва (ААС), пише «Інтерфакс-Україна», пише agronews.ua.

«Як захід щодо захисту діяльності фермерів і агропродовольчого сектору ми просимо президента Клауса Йоганніса, прем’єр-міністра і президента PNL Ніколає Чуке, голову PSD Марселя Чолаку, міністра сільського господарства Петре Даеа представляти інтереси Румунії жорсткіше і вжити всіх юридичних кроків і дипломатичних заходів, які запроваджуються для заборони транзиту та імпорту сільгосппродукції з України в період з 15 червня 2023 року по 15 березня 2024 року», — говориться у повідомленні.

Альянс зазначає, що сільськогосподарський ринок «сильно порушений на шкоду румунським фермерам». Він стверджує, що 2023 року більшість аграріїв будуть змушені закрити свої ферми через високі витрати на вирощування сільгоспкультур, і перспектива реалізації продукції за цінами, нижчими за собівартість, «навіть за хороших умов виробництва їх не врятує».

У зверненні АСС наголошується, що сума в €10 млн, виділена Європейською комісією Румунії для пом’якшення збитків, є незначною.

«Ці кошти максимум можуть бути переспрямовані на відновлення, бодай частково, дорожньої інфраструктури, пошкодженої інтенсивним транзитом українських товарів», — упевнені в АСС.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: