ВАЖЛИВО

Румунські фермери блокують переправу українського зерна

07.04.2023 16:16
porom-dunay-555

Румунські фермери планують 7 квітня заблокувати пункт пропуску «Ісакча» на знак протесту проти постачань зерна з України. Про це повідомляє USM, пише agronews.ua.

Фермери у Румунії, як і низки інших європейський країн, незадоволені рішеннями Єврокомісії щодо безмитного імпорту українського зерна.

За словами румунських виробників сільгосппродукції, вони були вимушені знизити ціни на зерно, але не змогли його продати. Причина — транспортна логістика була орієнтована на перевезення з України, і склади та термінали у портах на Чорному морі були заблоковані.

Пункт пропуску через румуно-український державний кордон з поромним сполученням «Орлівка − Ісакча» — перший пункт пропуску вздовж українсько-румунського кордону по лінії Дунаю, і він має стратегічне значення для обох країн, зазначають експерти. 

Переправа відкриває транспортний коридор Україна − Південна Європа. Пропускна здатність переправи складає близько 200 одиниць вантажного автомобільного та 500 одиниць легкового транспорту, пасажиропотік — близько 1500 осіб.

Уточнюється, що Польща, Румунія, Болгарія, Словаччина та Угорщина 31 березня підписали спільний лист до Єврокомісії, у якому вимагають:

  • розділити на румунській митниці потоки сільгосппродукції залежно від походження, враховуючи транзитні шляхи для України;
  • забезпечити простежуваність імпорту завдяки суворому контролю якості та уникненню двозначностей щодо походження продукції;
  • терміново призупинити тарифні пільги ЄС від 30 травня 2022 року та повернути базовий митний збір.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: