НОВИНИ

Румунські фермери банкрутують через дешеве українське зерно

21.03.2023 18:10
851

Румунські фермери банкрутують, адже не можуть конкурувати з дешевим українським зерном на внутрішньому ринку. Про це повідомляє USM , agronews.ua.

На початку повномасштабної війни постачання зерна з України — світового виробника зерна — стали неможливими. Аби уникнути світового голоду, у травні ЄС запровадив комплекс заходів для експорту українського продовольства “Шляхи солідарності”.

Країни Європи призупинили митні збори та скасували вимоги санітарних і ветеринарних сертифікатів. Такі рішення полегшили проникнення української агропродукції на ринки сусідніх країн. 

Румунія імпортувала українського зерна на 1,24 млрд доларів, значно випередивши будь-яку іншу країну у світі. Загалом минулоріч 13,9% українського агроекспорту відправилось до Румунії.

В результаті, місцеве зерно не змогло конкурувати з українською продукцією та здебільшого простоює на складах, повідомляє Euractiv.

Ситуація на ринку — це лише перші “ластівки” глобальних змін після переорієнтування експорту українського зерна. Не лише країни Європи, але й весь світ відчуває значні збої в ланцюгах поставок. Йдеться про вплив не лише на агросектор, а й на інші галузі. Так, завдяки високій якості та низьким цінам, українське збіжжя швидко захопило європейський ринок, витіснивши місцевих виробників. Вітчизняні ж аграрії та логісти кажуть, що навіть після війни Україна не полишить нові шляхи реалізації свого зерна. Тож далі “ефект метелика” буде тільки поширюватись.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: