НОВИНИ

Розпочалася міграція шкідників на посіви

14.05.2021 13:03
рапсовый цветоед

Розпочалася  міграція із лісосмуг на посіви озимої пшениці клопа шкідливої черепашки. Посіви зернових колосових культур  також заселятимуть  маврський, австрійський, гостроголовий та інші види клопів. Пошкодження рослин зазначеними шкідниками у фазі культури кущення  спричиняє  пожовтіння та відмирання центрального листка, на початку виходу рослин у трубку – загибель центрального стебла, що призводить до зниження продуктивної густоти посіву й  до кількісних втрат врожаю зерна. Про це повідомляє Головне управління Держспоживслужби в Черкаській оббласті, пише agronews.ua.

За перевищення  фітофагами  порогу шкодочинності  на  озимих зернових культурах у фазу  розвитку   вихід в трубку  – 2 особини імаго на кв.м, на ярих зернових культурах  (фаза кущіння)   –  3-4  особини на кв.м  рекомендується проводити обробітки  одним  із  інсектицидів: діюча речовинаальфа-циперметрин,  диметоат,    лямбда-цигалотрин, гамма – цигалотрин,  імідаклоприд,  імідаклоприд+ лямбда – цигалотрин, дельтаметрин,    хлорпірифос + циперметрин, тіаклоприд+ дельтаметрин, клотіанідин+ лямбда – цигалотрин та іншими  інсектицидами  згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» за регламентами існуючих технологій.

Зазначені препарати захистять посіви зернових колосових культур  також  від злакових  попелиць, злакових блішок, злакових п`явиць, злакових мух, цикадок.

На площах озимого ріпаку  відзначено початок заселення ріпаковим квіткоїдом. Продовжується заселення прихованохоботниками, хрестоцвітими блішками, біланами, оленкою волохатою. В подальшому рослини  заселятимуть: ріпаковий насіннєвий прихованохоботник, капустяний стручковий комарик, капустяна попелиця.

Тому,  по ходу  заселення посівів озимого ріпаку  шкідниками і досягнення  ними порогів шкодочинності –   прихованохоботниками – 5-6 жуків /рослину, ріпаковим квіткоїдом – 2-3 жуки/рослину,  хрестоцвітими блішками –  5 жуків на кв.м, капустяною попелицею  – 60 особин /рослину, комариком  капустяним стручковим – 1 яйцекладна самиця на 4 рослини, їх чисельність  обмежують, застосовуючи  інсектициди згідно з «Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Рекомендовані препарати на основі таких діючих речовин:   диметоат+ гамма-цигалотрин,  ацетаміприд+лямбда-цигалотрин,  тіаклоприд, імідаклоприд, імідаклоприд+ бетацифлутрин,  ацетаміприд, хлорпірифос+ циперметрин, хлорпірифос+ біфентрин, тіаклоприд+ дельтаметрин та іншими дозволеними до використання в Україні.

Застосовуючи засоби захисту рослин, варто пам`ятати, що захисні заходи слід проводити   в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години.

Не менше як за дві доби, про час та місце проведення обробітків, необхідно обов`язково попереджувати голів   ОТГ, старостів сіл і селищ, населення села та пасічників. На оброблених ділянках обов’язково виставляють попереджувальні знаки.

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих  державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

Нагадаємо, що стало відомо, що вплинуло на зменшення виробництва апельсинів.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: