ВАЖЛИВО

Роз’яснено, чи можуть працювати ринки під час карантину в Україні

23.04.2020 07:02
i6h9BuZjOYK7WFuzHFSHWgARHq2OYhmL

З 14 квітня 2020 року попередня постанова Мінздрава України, що дозволяла роботу ринків в умовах карантину при дотриманні низки умов, визнана такою, що втратила силу. Проте, чи означає це що всі ринки в України мають бути зачинені на час карантину? Спілка українських підприємців вважає, що ні, повідомляє news.dtkt. Про це пише agronews.ua.

Постановою Уряду на всій території України запроваджено надзвичайну ситуацію та введено карантин, під час якого заборонено роботу суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, окрім ряду виключень, до яких відноситься і торгівля так званими «дозволеними товарами»:

– продуктами харчування;


– деталями та приладдям для транспортних засобів та сільськогосподарської техніки;


– засобами гігієни, лікарськими засобами та медичними виробами, технічними та іншими засобами реабілітації, ветеринарними препаратами;


– кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом, добовим молодняком свійської птиці;


– засобами зв’язку та телекомунікацій, в тому числі мобільними телефонами, смартфонами, планшетами, ноутбуками та іншими товарами, що відтворюють та передають інформацію.

Постановою Головного державного санітарного лікаря України від 30.03.2020 р. №5 було зазначено, що для протидії поширенню коронавірусної хвороби органи виконавчої влади та місцевого самоврядування повинні забезпечити на ринках дотримання ряду заходів (перебування на ринку не більше одного відвідувача на 20 кв. м торгівельної площі; дотримання відстані між покупцями в черзі не менше 1,5 м; забезпечення персоналу і покупців засобами індивідуального захисту; а для ринків вихідного дня забезпечити відстань між місцями торгівлі не менше 3 м).

Проте у зв’язку із масовим недотриманням даних заходів Головний державний санітарний лікар України 14.04.2020 року скасував вищезазначену постанову. А 16 квітня, прийняв нову (від 16.04.2020 р. №10), якою рекомендовано місцевій владі заборонити функціонування ринків.

Що це означає?

Постанова КМУ №211 від 11 березня 2020 року станом на сьогодні не забороняє роботу ринків, на яких здійснюється торгівля так званими «дозволеними товарами».

Проте органи виконавчої влади та місцевого самоврядування можуть самостійно приймати додаткові обмеження, в тому числі і рішення про заборону діяльності ринків, ярмарок тощо. Для прикладу, у Львові та Києві введені такі заборони.

Ринки, які торгують так званими «дозволеними товарами» та діяльність яких не заборонена рішенням місцевої влади, мають дотримуватись загальних рекомендацій для адміністрацій закладів торгівлі. Детальніше про рекомендації можна почитати за посиланням.

Більше можна буде дізнатися 23 квітня 2020 року о 13:00 – 15:00 год. під час третього Агрополітичного форуму від Агро-Продовольчої Ради та Всеукраїнського Конгресу Фермерів : «Державна підтримка аграрного сектору 2020».

Формат проведення: відеконференція за допомогою проекту Agro-Online (AgroNews.UA) разом із стрімом на youtube та facebook.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: