ВАЖЛИВО

Росіяни отруїли річку Сейм

25.10.2019 07:36
mertvaya-ryiba-vsplyila-na-poverhnost-gi

Асоціація рибалок України б’є на сполох у Сумській області в річці Сейм масово загинула риба. Лабораторні дослідження показали, що сталося хімічне отруєння річки. Невідома отруйна речовина було такої сили, що в річці загинули раки, жаби, черепахи. Отруєння річки і загибель в ній водних мешканців підтвердили всі служби … але ніяких дій при цій надзвичайній ситуації вони не вжили. Люди що живуть на березі водойми не попереджені про небезпеку поїти з річки худобу, купатися, використовувати воду для поливу та інших потреб. Мало того, деякі місцеві жителі почали збирати померлу рибу, на корм худобі, хоча невідомо яка отрута може бути в її м’ясі. Про це повідомила прес-служба Асоціації рибалок України.

Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Сумської області, під час виїзду на місце 14.10.2019 було обстежено р. Сейм від с. Зінове Путивльського району до українсько-російського кордону. Вода в річці мала мутне забарвлення та характерний органічний запах. На території Сумської області джерел, які могли б забруднити річку, не виявлено.

За результатами досліджень проб води відібраних в р. Сейм у створі № 1 виявлено перевищення нормативів гранично допустимих концентрацій (далі – ГДК) по залізу у 2,8 рази, хімічному споживанню кисню (ХСК) у 1,2 рази, вміст розчиненого кисню складав 4,5 мгО2/дм3 при ГДК 6,0 мгО2/дм3; у створі № 2 виявлено перевищення ГДК по залізу у 2,8 рази, ХСК у 1,8 рази, вміст розчиненого кисню складав 3,5 мгО2/дм3 при ГДК 6,0 мгО2/дм3, у створі № 3 вміст розчиненого кисню складав 1 мгО2/дм3 при ГДК 6,0 мгО2/дм3; у створі № 4 вміст розчиненого кисню складав 1,1 мгО2/дм3 при ГДК 6,0 мгО2/дм3.

Дивує замовчування фактів отруєння водойми з боку місцевих органів та державних структур – каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков – Тут випадок надзвичайний, можливо отруєння річки закордонним сусідом … Це підпадає під поняття «екологічний тероризм”.

Це не перший раз, коли в отруєнні водних живих ресурсів на нашій акваторії винні інші держави. Такі факти були зафіксовані на Дунаї, Дністрі. Але жодного разу наші чиновники не застосовували санкції згідно з Міжнародними нормами.

За словами місцевих жителів з Росії 12-14 жовтня по річці Сейм приплила велика пляма, а за нею і мертва риба. Багато жителів мають родичів з того боку кордону. Вони розповідають, що перед прийомом нової сільськогосподарської продукції російський спирт завод що знаходиться в селищі Тьоткіне скинув отруйний фільтрат. Але цим справа не закінчилася. На російській стороні уздовж річки багато ставків для вирощування риби. 16-19 жовтня ці ставки спускали, щоб вибрати товарну рибу. Вода в річці Сейм піднялася на один метр. При спусканні ставків по річці попливла різна органіка. Також при підйомі води змило хімічні речовини які знаходилися у прибережній смузі. Сукупність цих факторів й спричинило масовий мор риби.

При бактеріологічному дослідженні води 19 жовтня з Білопільського району аналізи показали, що було виявлено лактоза-позитивну кишкову паличку – 150 000 в літрі (при нормі 5000); У воді з Буринського району було виявлено лактоза-позитивну кишкову паличку – 4,6 млн (при нормі 5000), ентерококи – 4 300 (при нормі 500); У воді з Путивльського району лактоза-позитивну кишкову паличку 4,6 млн в 1 літрі (при нормі 5000), ентерококи – 1500 в 1 літрі (при нормі 500).

Головне Управління Держпродспоживспілка в Сумській області після проведених досліджень підтвердило хімічне отруєння водних живих ресурсів.

Отруєння водойм в Україні не поодинокі. У 2019 були зафіксовані факти загибелі водних мешканців в 1840 водоймах в різних куточках нашої країни. Жоден порушник не був покараний за всією суворістю закону.

 


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: