НОВИНИ

Роман Лещенко зустрівся з аграріями Херсонщини

09.04.2021 10:06
aArY3EPaq-valley-123065

По приїзду з Катару, міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко одразу вирушив на південь країни. Про це він повідомив на своїй сторінці у Фейсбук, пише agronews.ua.

“Не для протоколу, а реально обговорив, як долати втрати врожайності за несприятливих погодних умов. Давайте відверто: зміни клімату, якими нас лякали на початку 2000-х, вже конкретно відчутні”, – пише Лещенко.

Південь України декілька років системно страждає від посухи. Ситуація критична. Прогнози невтішні. Подібні процеси відбуваються вже й по всій Україні. Візія Міністра на 2021 рік є наступною.

По-перше, треба ухвалити закон про агрострахування та закон про об’єднання водокористувачів (законопроекти вже на розгляді в аграрному комітеті). Держава має взяти на себе супровідний ризик — страхувати посіви. Якщо посіви загинуть, – компенсувати вартість цих посівів для того, щоб аграрій міг мати фінансову подушку. Щоб посуха не стала приреченням для аграрія. Щоб він розумів і свою відповідальність, і спільний ризик.

“А закон про об’єднання водокористувачів дасть можливість місцевим аграріям та іншим раціонально використовувати водний ресурс, спільно планувати його відновлення, а також його збільшення”, – продовжує Лещенко.

По-друге, розвиток зрошення і меліорації на півдні України. Під час онлайн-наради з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем озвучено спільну позицію про запуск Національного проєкту зрошення та меліорації. Основним завданням цього року в питанні розвитку іригаційних систем є запуск пілотних проектів у Херсонській, Одеській та Миколаївський областях.

“У планах на найближчі 3 роки — реалізувати національний проєкт на півдні з подальшим масштабуванням проекту на всю країну. МінАгро бере на себе лідерство в цій реформі та забезпечення її інституційної, законодавчої та фінансової основи. У держави є резервні фонди для фінансової підтримки проєкту, у т. ч. через залучення міжнародних фінансових інституцій, як ЕБРР, Світовий банк, IFC”, – повідомляє Міністр.

У короткостроковій перспективі треба забезпечити своєчасну подачу води для поливу в 2021 році, зокрема й шляхом формування об’єктивних тарифів на воду для водокористувачів. Сьогодні тарифну політику узгодили для аграріїв Херсонщини. Більш детальну дорожню карту реформи зрошення та меліорації буде презентовано після повноцінного запуску Міністерства.

Читайте також: Роман Лещенко озвучив 5 ключових аспектів щодо законопроєкту 2194.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: