ВАЖЛИВО

Роман Лещенко озвучив 5 ключових аспектів щодо законопроєкту 2194

28.03.2021 16:37
законопроєкт 2194

Верховна Рада 16 березня розпочала розгляд законопроєкту № 2194 щодо дерегуляції земельних відносин у другому читанні. Законопроект, зокрема, передбачає передачу землі державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її стратегічних функцій) до комунальної власності сільських, селищних, міських рад. Міністр аграрної політики і продовольства України Роман Лещенко в матеріалі для agronews.ua озвучив 5 ключових аспектів щодо законопроекту № 2194.

Законопроєкт № 2194 є складовою земельної реформи і передбачає позитивні зміни у земельній сфері, зокрема дерегуляцію у сфері землеустрою, усунення корупційних ризиків в управлінні земельними ресурсами, передачу земель за межами населених пунктів до комунальної власності громад.

Міністр аграрної політики і продовольства України Роман Лещенко озвучив 5 ключових аспектів щодо законопроекту № 2194:

1. Ухвалення законопроекту № 2194 на сьогодні є вкрай важливим, без нього ми не зможемо повноцінно реалізувати земельну реформу. Фактично у нас залишилось дуже мало часу до старту обігу земель сільськогосподарського призначення, а вкрай важливі земельні законопроекти заблоковані у парламенті. Причиною цьому є не тільки запровадження карантинних обмежень у роботі парламенту, а й тисячі правок, поданих до законопроекту. Це майже дежавю, який ми проходили рік тому, коли ухвалювався закон про обіг земель с\г призначення.

2. Прийняття законопроекту № 2194 створить основу для справжньої децентралізації, яку Україна впроваджує з 2015 року та, яку Євросоюз визнав як найуспішнішу.

3. Необхідність прийняття законопроекту мобілізував фермерів, Асоціацію міст України, Всеукраїнську асоціацію громад, Асоціацію вівчарів – всіх, хто є реальним власником землі і прагне розвивати свої громади. З 2002 року, громади були позбавлені права розпоряджатися землями с\г призначення, що фактично призвело до втрати ресурсу для їх розвитку.

4. Ключові норми законопроекту № 2194: він поверне громадам право розпоряджатися землею за межами населених пунктів, спростить доступ до земельних ресурсів для населення і бізнесу завдяки скасуванню зайвих дозволів та дублювання процедур перевірки документації із землеустрою тощо. Ця дерегуляція потрібна, щоб дати громадам повноцінно управляти своїми територіями.

5. Земельна реформа в Україні є безпрецедентною за масштабом і незворотною, в центрі якої – фермери і дрібні сільгосптоваровиробники. Тож зупинити її старт не зможе ані рішення суду, ані популісти, які намагаються заробити собі політичні дивіденди, маніпулюючи цим питанням у суспільстві.

Цей законопроєкт є історичним для українських громад, який поверне місцевому самоврядуванню право розпоряджатися своїми землями і відкриє новітню земельну історію України. 

«Децентралізація потрібна! Ми живемо в історичний період, і цей закон нам життєво необхідний. Будуть потім і доопрацювання, буде і контроль за цим всім. Але якщо ми зараз не передамо землю фермерам та громадам, ми просто втратимо Україну. На прикладі цього законопроекту ми маємо показати, що Україною керує не купка олігархів з «ручними депутатами», а народ, великий народ з великою історією. Земля є власність народу!», – прокоментував ситуацію із затягуванням ухвалення закопроекту Василь Стефурак, голова ГО «Асоціація вівчарів».

Нагадаємо, противники законопроєкту № 2194 саботують ухвалення документу у залі Верховної Ради. Народні депутати від «Батьківщини» та ОПЗЖ атакують «правковим спамом» (до законопроєкту подано 3128 правок), розраховуючи на максимальне затягування часу перед відкриттям ринку земель сільськогосподарського призначення, запланованим на 1 липня поточного року.

Нагадаємо, Всеукраїнська Асоціація Громад вимагає парламент ухвалити законопроєкт № 2194.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: