НОВИНИ

Рівень рентабельності виробництва молока в усіх підприємствах за 2019 р перевищив результати 2018 р

15.07.2020 15:28
https://agronews.ua/


Рівень рентабельності виробництва молока в усіх підприємствах за підсумками 2019 року перевищив результати 2018 року на 4,5 % і склав 20,6 %. Про це заявив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко. Про це повідомляє пресслужба закладу, пише agronews.ua.

“Це – найвищий показник 2019 року серед усіх видів тваринницької продукції”, – прокоментував Юрій Лупенко нещодавно оприлюднені дані Державної служби статистики України щодо рівня рентабельності виробництва продукції сільського господарства в сільськогосподарських підприємствах.

За його словами, у сільськогосподарських підприємствах виробництво молока сільськогосподарських тварин усіх видів є стабільно прибутковим з 2007 року. Причому минулорічний рівень рентабельності є другим з 1994 року і поступається лише показнику 2017 року у 26,9 %.

“У фермерських господарствах рівень рентабельності 2019 року був дещо меншим – 20,1 %. Однак він також перевищив показник 2018 року у 18,0 %”, – зазначив науковець.

Він додав, що крім молока, прибутковим у тваринництві у 2019 році залишилось лише виробництво свиней на м’ясо – 4,7 % проти 6,9 % у 2018 році.

“Виробництво яєць, яке у 2018 році мало рівень рентабельності 5,4 %, торік стало збитковим (-23,5 %). Рівень рентабельності виробництва м’яса птиці знизився з 5,7 % у 2018 році до (-3,7 %) у минулому році”, – підкреслив він.

Юрій Лупенко наголосив, що також збитковими традиційно залишилось виробництво м’яса великої рогатої худоби (-27,1 %), овець та кіз (-39,7 %), вовни (-71,1 %) та меду (-32,2 %).

“Однак у фермерських господарствах свою прибутковість зберегли м’ясо птиці (13,2 %) та мед (28,4 %), – заначив він.

Вчений додав, що зниження рентабельності виробництва продукції тваринництва у сільськогосподарських підприємствах пов’язане переважно зі зменшенням цін її реалізації, яке в цілому за 2019 рік склало 3,2 %.

“Водночас хронічна збитковість виробництва м’яса і вовни потребує спеціальної підтримки їх виробництва, тим більше що рівень споживання м’яса в Україні ще далекий від раціональних норм”, – підсумував Юрій Лупенко.


Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: