ВАЖЛИВО

Рейдерське захоплення на Запоріжжі: чиновники відбирають землі у фермерів

28.05.2020 10:02
рейд

Рейдерське захоплення на Запоріжжі: шляхом узурпації влади в ОТГ голова та частина депутатів відбирає землі у фермерів. Віталій Желудько фермер із села Нове Запоріжжя, Запорізької області, зазнає погроз та шантажу від сільського голови Богдана Федчука. Прокуратура покриває всі злочинні дії. Фермер звернувся в AgroNews.ua з проханням висвітлити його ситуацію.

«До сьогодні я вважав себе фермером. В 1989 році, мій батько Желудько Василь Якович, організував сімейну оренду і взяв в колгоспі 150 га землі. Я і два моїх брати підтримали його і почали працювати. В 1991 році батько оформив три фермерських господарства: на Желудька Василя Яковича, на Желудька Ігоря Васильовича та на Желудька Едуарда Васильвича. Я став членом фермерського господарства, яке очолив мій  батько. Ми отримали Державні акти на довічне успадковане володіння. У 1992 році нам поміняли Держакти  на довічне успадковане володіння і видали акти нового зразка», – розповів Желудько.

Фермери побудували на полі будинок, майстерню, зерносховище, ферму, маслобійку та інше, присвятивши своє життя фермерству.

В 1998 році батько Віталія Желудька помер. З 1998 року фермер намагався переоформити землю, витратив на ці спроби 20 років.

«У країні створився законодавчий вакуум по оформленню земель на право довічного успадкованого володіння. І тільки 20 листопада 2019 році Вища Палата Верховного суду вирішила, що ці землі успадковуються», – розповів фермер.

Проте, як наголошує фермер є велике АЛЕ, оскільки у Долинській ОТГ Запорізького р-н., Запорізької обл. уже 20 років керує голова Федчук Богдан Михалович. За цей час він практично приватизував всю сільраду і організував мафіозну структуру. Підібравши під свої потреби частину депутатів та практично всіх співробітників.

«Частина людей підкуплена, частина боїться, частина просто, я вибачаюсь, лизоблюди. Таким чином в сільраді вирішуються тільки ті питання, які вигідні Федчуку. При всіх закупках, витратах на ремонти, будівництво та інше ціни завищуються в тричі, і більше… Провірити офіційно не можливо бо вся інформація закрита, навіть депутати не можуть отримати цю інформацію», – коментує Желудько.

В результаті такої діяльності, Федчук став доларовим мільйонером: його сім’я забезпечена землями, будинками, квартирами та іншими благами. Він оформлював квартири, землі навіть на малолітніх дітей.

Допомагали Федчуку депутати різних рангів, губернатори, прокурори, поліція та співробітники СБУ. Практично всі начальники та деякі співробітники, із перерахованих вище, отримували землі під будівництво та ОСГ із земель сільської ради. 

На різдвяні свята Держгеокадастр передав фермерські землі у власність комунального підприємства ОТГ

Після новорічних свят 2019 року фермер дізнався, що на різдвяні свята Держгеокадастр передав фермерські землі, які знаходилися на території Долинського ОТГ у власність комунального підприємства ОТГ.

Після цього до Желудька приїхав голова ОТГ Федчук Б. М. та повідомив, що землі фермерів належать тепер йому. А якщо хтось буде виступати проти – він направе прокуратуру та стребує орендну плату за 3 роки чи вигорне бульдозером відокремлену садиба, яка збудувана на полі.

Потім розпочалися дзвінки з погрозами… 

6 травня 2019 року сільський голова в супроводі робітників Долинської ОТГ приїхав до фермера на поле, яке він обробляє і перегородив своїм авто дорогу фермеру.

«На питання  Федчука, згідно яких документів я обробляю дану ділянку, я відповів – що дану ділянку я обробляю згідно державного акту на довічне успадковане володіння. Після чого він сказав,  що я цю ділянку самозахватив і визвав поліцію», – розповідає він.

Рейдерське захоплення за участю сільського голови

Коли  приїхала поліція і слідчий Запорізького району Стаученко Андрій,  Федчук написав заяву про самовільне заняття земельної ділянки. А слідчий написувши протоколи, заарештував трактор Желудька МТЗ 892 № 04858 ВО (трактор забрали робітники Долинського ОТГ і відігнали до Долинської сільради).

На наступний день відбувся суд по арешту трактора і суддя прийняв рішення – трактор повернути фермеру.

«Через два дні зустрівшись зі слідчим я дізнався, що ведеться слідство і про результати мені повідомлять. Разом з головою обласної асоціації фермерів Запорізької обл. я поїхав до начальника Держгеокадастру щодо даної ситуації. Спеціалісти Держгеокадастру повідомили, що самозахвату не може бути тому, що на землю є Державний акт», – зазначив фермер.

23 травня 2019 року дружина фермера  Желудько Олена і  кум Муравйов Дмитро вийшли збирати полуницю, яка росте біля домоволодінням за адресою с. Нове Запоріжжя вул Вишнева 64. Приблизно о 12 годині дружина подзвонила фермерові та повідомила, що під’їхала поліцейська  патрульна машина.

 «Поліцейський сказав мені, що надійшов дзвінок на 102 по самовільному зайняті земельної ділянки. Я відповів, що по даному питанню написана заява і ведеться слідство. Поліцейський  попросив написати пояснення, я сів до патрульної машини держ № 1696 і почав писати, хвилин через п’ять побачив, що їде Федчук і ще одна патрульна машина», – сказав Желудько.

Федчук відразу ж повертає у відкриті ворота прямо у двір фермера разом з патрульною машиною, яка їхала за ним.  

«Я побіг слідом за ними, находу включаючи камеру на своєму телефоні.  Це було о 12 годині 43 хвилини. Коли я підбігав до Федчука і патрульної машини, то він намагався заїхати на поле полуниці і погнатися за моєю дружиною і кумом. Підійшовши до поліцейських я сказав, що вони заїхали на територію мого домоволодіння та попросив пред’явити документи, згідно яких вони мають право це зробити», – наголосив Желудько.

Поліцейський запросив фермера до машини для з’ясування  обставин. Федчук в цей час кричав, що це територія спільного користування. У машині Федчука було ще дві людини – директор комунхоза та землевпорядник .

 «Вимкнувши камеру я пішов за документами на моє домоволодіння. Показав їх поліцейському та дозволив сфотографувати. Але до мене підійшов землевпорядник і сказав, що по цим документам земля оформлена тільки під будівлями, а увесь двір – це територія сільської ради», – розповдає Желудько.

Федчук вимагав від поліції, щоб вони заарештували фермера, його жінку і кума, а також забрали машину мерседес (бус), який стояв поруч, на штаф- майданчик.

Сільський голова поїхав на поле та почав нищити посіви люцерни

«До 15 години вони щось писали, кудись звонили, потім поліцейський вирішив опломбувати буса. До речі поліцейський представився мені о 15.03 год. (він назвався старшим слідчим Запорізького р-н. відділу поліції, слідчо-оперативна група Епіфанов). Коли Федчук дізнався, що буса будуть опломбовувати (а не забирати  на штраф-майданчик), то він почав кричати на Епіфанова, комусь звонити… Епіфанов же сказав, що бус дійсно знаходиться в дворі і що він небуде його забирати»  – підкреслив Желудько.

Федчук кілька разів виїздив із двору через посіви люцерни і повертався. Протягом цього часу він казав, що двір – це його територія та що фермери “крадуть” у нього полуницю.

На всі вимоги фермера покинути його домоволодіння поліція і Федчук не реагували

«О 16 годині Федчук виїхав із двору, бо до нього приїхав  начальник поліції Запорізького району. В цей час я завів свій трактор і підігнав до того місця, де стояв бус і поліцейська машина. Я підійшов до поліцейських і сказав їм, щоб вони покинули мій двір та щоб Федчук більше не заїжджав до мене у двір. Поліцейські не реагували. В цей час Федчук повертався через поле в двір. Я пішов в трактор і завів його, я не знав що мені робити, адже поліція виконувала накази Федчука. Я розумів, що Федчук для себе все вирішив, він просто займався рейдерством. У цій безвихідній ситуації я вирішив  відстоювати свої права ї свою честь самотужки, оскільки на поліцію надії я не мав», – коментує ситуацію фермер.

Коли Федчук знову заїхав у двір, фермер відразу ж виліз з трактора  і підібравши на полі камінь, підійшов до машини Федчука.

«Я сказав, що він знаходиться не території мого домоволодіння та щоб він покинув мій двір. Але Федчук наголошував, що він знаходиться на території спільного користування та що мій двір знаходиться по місту прописки на 21 номері (першотравнева 21). Після цих слів я кинув камінь в лобове скло автомобіля в якому сидів Федчук»,- підкреслив Желудько.

Після цього Федчук написав заяву до поліції. Фермера  забрали у поліцейський відділ і відвезли на перевірку алкогольного сп’яніння. 

Федчук залишився у дворі фермера  та повідомив, що він не поїде поки не заберуть автомобіль Желудька на штраф – майданчик .

На другий день фермер поїхав до свого адвоката писати заяву до поліції.

«25 травня  2019 р. я подав заяву до Запорізького  відділу поліції,  а 27 травня 2019 р. подав цю заяву в прокуратуру Запорізького р-н. № 2 об’єднану. В заяві ми зазначили, які статті порушив Федчук і поліцейські. Слідчий Стаученко, який вів слідство по моїй заяві, сказав що в діях Федчука і поліції ніяких злочинів він не баче і вносити до єдиного реєстру він ці статті не буде. І в загалі  після того, що я кинув камінь Федчуку, про які заяви може йти мова», – зазначив фермер.

Після цього фермер подав заяву в суд і суддя виніс рішення про внесення  усіх статей до реєстру. 6 грудня 2019 року фермер отримав листа про те, що по усім його статтям, які були зазначенні у заяві, проведено слідство і слідчий закрив усі справи із формулюванням – злочин скоїли невідомі особи.

А по заяві Федчука на фермера завели карну справу і вручили обвинувальний акт 30 серпня 2019 року у кримінальному правопорушенні, обвинувачуючи у хуліганських діях.

«В обвинувальному акті зазначено, що я скоїв злочин до влади , що я грубо порушуючи громадський порядок, з мотивів явної неповаги до суспільства, нехтуючи загально прийнятими  правилами поведінки та добросусідства у суспільстві, прагнучи показати свою зневагу до існуючих норм поведінки та залякати оточуючих, діючи з особливою зухвалістю. І що це все сталося поблизу мого помешкання», – сказав Желудько.

Після звернення до начальника Національної поліції в Запоріжжі справи були поновлені і зараз ведуться слідства .  

Федчук і його злочинне угруповання розпаювали землі з непогашеними Державними актами без рішення суду

 «27 червня 2019  в Долинській ОТГ на двадцять шостій позачерговій сесії, при повній секретності, було прийнято рішення про розпаювання моєї земльної ділянки і  аналогічної земльної ділянки мого померлого брата, яку обробляє вдова брата Криворучко С. Г. та частина третього господарства (копія проекту рішення додається )», – наголосив Желудько.

Фермер акцентує увагу на тому, що Федчук і його злочинне угруповання розпаювали землі з не погашеними Державними актами без рішення суду.

«20 лютого 2020 на 32 позачерговій сесії рішенням сесії відмінили дії Державних Актів на довічне успадковане володіння !!! Взявши на себе повноваження суду!!! А Держгеокадастр прийняв документи і розпаював землі та внесли зміни в публічну карту!!!», – повідомляє фермер.

Він додав, що аналізуючи вище сказане, фермер впевнений, що Федчук та його угруповання  проводили рейдерське захоплення використовуючи службове становище, поліцію та Держгеокадастр.

«На сьогоднішній день землі розпайовані і нові власники заключили договори оренди. Частина з мегагосподарством «Олександр Агро 3», а частина з фермером, який обробляє землі Федчука (які він накрав в ОТГ)», – повідомив фермер.

Він розповідає, що Федчук роздавав землі тільки тим хто поверне землю Федчуку, за якусь винагороду. Тому серед пайщиків не було жодного АТОшника, а були тільки депутати ОТГ, робітники та їх родичі.

Україні потрібні фермери чи багаті чиновники: кого підтримує влада

Фермер написав з десяток заяв і декілька усних звернень по цим діям і направив в різні служби: Офіс президента , урядовий портал, Міністерство юстиції,  ГПУ, ДБР, СБУ, прокуратуру Запорізької обл., начальнику ГУНП в Запорізькій обл..  

Йому пришли відповіді, що буде здійснена службова перевірка та про результати фермера повідомлять…

«У всіх  відповідях на мою заяву було написано, що я, згідно закону, можу самостійно подати до суду і вирішити  всі проблеми. Я хочу запитати чому Держава перекладає свої обов’язки на мене? Чому, маючи тисячі співробітників, маючи державне фінансування вони не допомагають, а я повинен тратити свої кошти, свій час… Та не маючи таких можливостей як у поліції та прокуратури боротися з чиновником, який створив мафіозну структуру  та який украв сотні мільйонів  гривен, став доларовим мільйонером. До речі він купив будинок в Болгарії», – наголосив Желудько.

Він коментує,  що судячи з ситуації , яка склалась в державі, Україні потрібні не фермери, а багаті чиновники.

«Правоохоронні органи повинні захищати державні інтереси, а не чиновників, які крадуть у держави сотні мільйонів гривен  та сотні гектарів землі. Я надіюся на те, що в області і в країні змінилося керівництво і що ситуація зміниться на краще», – резюмував фермер.


Перегляди: 22
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: