НОВИНИ

Рентабельність виробництва технічних конопель сягає 50%

14.01.2021 09:26
the-guy-is-holding-a-cannabis-sheet-in-his-hand_114354-257

В Україні, як і в Європі, вирощування й переробка технічних конопель стрімко стає респектабельним бізнесом. Практично все, що нас оточує, може дати ця рослина: їжу, одяг, косметику, будівельні матеріали, меблі, і навіть автомобілі. Про це повідомляє  dsnews.ua, пише  agronews.ua.

Сьогодні в Євросоюзі культивування технічних конопель стрімко відновлено практично у всіх країнах. В Україні нині офіційно нараховується близько 4500 га посівів технічних конопель, що дуже мало з промислової точки зору.

Зазначається, що підприємства, зайняті переробкою конопель, вирощують її в невеликих обсягах. Найбільші посівні площі на одному підприємстві – близько 300 га.

Водночас український фермер тільки на насінні конопель може заробляти $500-700 на гектарі, а додавши до цього переробку трести він отримає ще $2 тис./га. Такі дані наводить аналітична компанія Pro-Consulting.

У цілому рентабельність виробництва технічних конопель досягає сьогодні 50%.

«Сьогодні в Україні є три основних продукти з конопель: олія, очищене насіння і мило. Це ті, які користуються найбільшим попитом. Насіння конопель в основному реалізується за кордоном. У Чехії, наприклад, насіння конопель є в кожному супермаркеті», – говорить старший науковий співробітник, завідувач відділом Інституту луб’яних культур Олег Примаков.

За його словами, конопляну олію Україна не експортує: простіше вивезти насіння як сировину і виготовити за кордоном. Конопляне стебло переробляють на волокно, яке йде в основному за кордон.

Однак за останні три-чотири роки в Україні зросла величезна кількість малих бізнесів, які виготовляють з конопель практично все – від продуктів харчування і косметики до будівельних матеріалів.

Рік тому у Львові відкрилося перше в Україні канабіс-кафе. Там можна спробувати випічку, хумус, сир, шоколад, чай, кава, пиво, вино, наливки і ще багато всього з додаванням технічних конопель у формі витягу, насіння або олії з конопель. Серед алкогольних напоїв – наливки, крафтовое пиво і вино.

Компанія Hempire UA розробила будматеріал на основі технічних конопель для утеплення будинків та будівництва – їх можна використовувати замість бетону або цегли. Для його виготовлення використовують подрібнені стебла конопель, вапно і спеціально розроблений сполучний матеріал.

Видання зазначає, що у місті Золотоноша (Черкаська обл.) на території індустріального парку будують завод з переробки конопель. Займається цим компанія «Голд Кепиталбуд», яка планує спочатку запустити цех з первинної переробки конопель, а потім цех з виготовлення фасованої продукції.

За оцінками представників компанії, цей бізнес після виходу підприємств на повну потужність буде наповнювати обласний і міський бюджети на 100-150 млн грн щорічно.

Нещодавно у Харкові на базі машинобудівного підприємства ТОВ «УкрАгро-сервіс» пройшло випробування першої вітчизняної лінії з переробки конопель на волокно. Її продуктивність склала одну тонну волокна в зміну при високій якості переробки конопляної трести і надійністю технологічного процесу. Це спільний проект Інституту луб’яних культур НААН, підприємств «Хемптехно» і «УкрАгро-сервіс».

Популярнішим стає взуття і одяг з конопель: їх виробляють в Житомирській області і в Києві. Найбільш відомий в нашій країні бренд DevoHome Оксани Діво, яка з 2014 р. шиє в Україні текстильні товари з конопель. Основна продукція – ковдри, подушки, покривала, постільна білизна з конопляної тканини.

Харківське ПАТ «Хімфармзавод «Червона зірка» випускає на основі конопель препарат для поліпшення сну, компанія «Екосвіт» – протеїни з насіння конопель, компанія Galka – мелену кава з додаванням конопель.

І все перераховане – лише невелика частка бізнесів, які з’явилися в останні роки в Україні і заробляють саме на коноплях. Поки що немає єдиної статистики з усього, що в нашій країні виготовляють з конопель і з їх додаванням – це доволі різноманітні продукти з абсолютно різних товарних категорій.


Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: