НОВИНИ

Регіони, які найбільше постраждали від вирубки лісів

27.11.2019 19:16
maxresdefault_1_13_650x410

Протягом 2011-2018 років найбільше лісів в Україні зникло в Житомирській та Рівненській областях, а не в Карпатах. Про це пише texty.org.ua.

В матеріалі йдеться, що загалом ситуація в Україні із втратою лісів, у порівнянні з іншими країнами, не найгірша.

«Ми перебуваємо між Британією і Францією. Найгірша ситуація в Португалії, де втрати лісу за останні роки склали майже 9% території (близько 40% усіх лісів).

Якщо дивитися в розрізі областей, то побачимо, що поширена думка про тотальну вирубку Карпат — це міф. Принаймні ситуація в Карпатах значно краща, ніж на Поліссі. У найгіршій, першій четвірці — Житомирська, Рівненська, Київська області, а також Волинь», – йдеться у дослідженні.

Показники втрати лісу в поліських областях експерти пояснюють декількома причинами :

1) У Поліських областях більше лісу. Наприклад, у Житомирській області площа лісових ділянок — 1001,6 тис. га, в Івано-Франківській — 571,1 тис. га, у Рівненській — 729,3 тис. га, а в Закарпатській — 657 тис. га.

2) У Карпатських областях більше, ніж на Поліссі, поширені вибіркові та поступові, а не суцільні системи рубок. «Поступові рубки» — це коли ліс вирубується не відразу, а за декілька заходів, з інтервалом від 3 до 20 років. За цей час встигає вирости молодий ліс, який і фіксується системою Global Forest Watch. Особливо це стосується планованих комерційних рубок (бюрократичною мовою «рубок головного користування»). Наприклад, згідно з даними Держстату, у 2018 році суцільні рубки в Закарпатті проводилися на площі 548 га, а поступові та вибіркові — на площі 1245 га. А на Житомирщині навпаки: 5326 га — суцільні рубки, а поступових і вибіркових — лише 23 га.

3) У Карпатських областях значна площа лісів має статус неексплуатаційних (тобто тих, призначенням яких не є комерційна заготівля деревини), і в них обмежуються рубки.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: