НОВИНИ

Нова реформа управління відходами в Україні

17.06.2021 17:33
94_main

Україна запізнилася із реформуванням управління відходами щонайменше на 5 років. Адже галузь працює на застарілому законодавстві 1998 року. А з того часу структура відходів значно змінилася. Зараз, ми на тому етапі, коли повинні великими кроками наздогнати втрачений час. І тут важлива підтримка влади, громадськості та експертів. Про це повідомляє Міндовкілля, пише agronews.ua.

Про це повідомила директорка Департаменту з питань поводження з відходами та екологічної безпеки Міндовкілля Олена Колтик під час Екологічного Форуму ООН 2021.

«Незабаром ми очікуємо на презентацію редакції рамкового закону, що встановить європейські правила поводження з відходами, до другого читання. Серед ключових принципів законопроєкту – запровадження ієрархії управління відходами, де найвищими ланками є запобігання їх утворенню та повторне використання, запровадження принципу «забруднювач платить», а також створення розширеної відповідальності виробника. Будемо активно обговорювати усі зауваження та пропозиції, і сподіваємося, що парламентарі нас підтримають», – розповіла Олена Колтик.

За її словами, після прийняття рамкового законодавства для різних видів відходів , починаючи від упаковки та закінчуючи транспортними засобами, оливами та мастилами, батареями та акумуляторами, електронними та електричними приладами будуть прийматись секторальні законопроєкти, які враховуватимуть кращі європейські практики, які вже показали свою ефективність.

Вона нагадала, що вже прийнято законопроєкт про обмеження пластикових пакетів: «Ми побачили, що люди та багато представників бізнесу (рітейл, ресторани, сфера послуг), не чекаючи формальних заборон на рівні законів, вже відмовляються від пластику та переходять на альтернативу. Цей закон повинен дати стимул для розвитку інших альтернатив, щоб розробники мали бачення і розуміння куди рухається держава, і які у нас пріоритети. А пріоритет у нас – це зменшити за 5 років в 2 рази використання одноразового пластику», – підсумувала директорка Департаменту.

Нагадаємо, що Міндовкілля представило вебпортал, що містить усю екологічну інформацію та надає ряд послу.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: