Рада Європейського Союзу 13 жовтня має ухвалити рішення про перегляд тарифних квот, встановлених для окремих товарних ліній агроекспорту України. Про це під час форуму заявила народна депутатка, голова комітету з питань бюджету Роксолана Підласа, пише «Європейська правда».
Читай нас також у Viber та Telegram.
«Нові квоти, що будуть встановлені за 21 з 34 експортних позицій (за якими діє квотування. – Ред.), будуть перевищувати максимальні обсяги експорту, які Україна мала за час дії автономних торговельних преференцій», — повідомила вона.
За словами депутатки, питання перегляду квот буде розглядатися 13 жовтня на засіданні Ради ЄС. «І, як очікується, це рішення набуде чинності через 15 днів після ухвалення», — додала Підласа.
Про готовність ЄС до такого перегляду заявив і заступник голови представництва ЄС в Україні Гедимінас Навіцкас, який зауважив, що це не він оприлюднив дату ухвалення рішення.
В уряді вже повідомляли про намір встановити підвищені розміри квот. Торговий представник України Тарас Качка повідомив про деталі оновленої угоди про вільну торгівлю з ЄС, яку погодили наприкінці червня 2025 року.
Йдеться про так звані «нульові тарифні квоти» тобто про обсяги імпорту з України чутливих товарів, для яких діятиме нульове мито, тобто умови вільної торгівлі. Після їхнього перевищення експорт лишається дозволеним, але діють загальні тарифи, як і для інших держав.
Тарас Качка деталізував, що для низки видів продукції розмір квот збільшиться від показників 2021 року таким чином:
- мед — на 583,3%;
- цукор — на 500%;
- оброблений крохмаль — 500%;
- ячмінна січка та крупа; зернові, оброблені іншим чином — 435,8%;
- висівки, лузга та залишки — 386%;
- сухе молоко— 308%;
- яйця — 300%;
- солод — 250%;
- оброблені томати — 250%;
- перероблені цукрові продукти — 250%;
- крохмалі — 244%;
- вершкове масло — 233,3%;
- овес — 192,5%;
- кукурудза — 153%;
- молоко, вершки, згущене молоко — 150%;
- часник — 150%;
- інші цукри — 150%;
- сік яблучний — 150%;
- продукти з обробленого вершкового масла — 150%;
- цукрова кукурудза — 150%;
- манітол-сорбітол — 150%;
- перероблені зернові продукти — 150%;
- цукрові сиропи — 135%;
- м’ясо птиці — 133,3%;
- пшениця — 130%;
- етанол — 125%;
- ячмінь — 122,2%.