АНАЛІТИКА

Рада ухвалила закон про сільськогосподарську кооперацію

21.07.2020 18:26
b615f996-c13a-4f31-8040-96b3627fa730

Парламент на позачерговому засіданні ухвалив закон №0856 «Про сільськогосподарську кооперацію». Автори закону Олег Кулініч, Микола Кучер, Сергій Шахов та група депутатів. Підтримали законопроект 238 народних депутатів, проти не проголосував ніхто, утримались 27. Про це повідомляє agronews.ua.

Голова профільного підкомітету, який представляв у парламенті та лобіював прийняття закону Олег Тарасов назвав документ таким, що здатний надати поштовх для розвитку с/г кооперативів.

«Вирішальний крок уже зроблено. Реалізація нового закону надасть потужний поштовх нашим с/г кооперативам та сприятиме їх виведенню на європейський рівень. Впевнений, що у наших працьовитих аграріїв це обов’язково вдасться… на сьогодні частка кооперативів у загальному обсязі виробленої сільськогосподарської продукції в Україні складає менше 1%, а кількість громадян, які об’єднані в кооперативи, є меншою за 30 тисяч осіб, тобто менше 0,2% від сільського населення. Натомість, в ЄС частка кооперативів на аграрному ринку складає 40-50%, а в окремих державах та секторах доходить до 70%. Сподіваюсь, що наша держава теж досягне таких цифр у найближчому майбутньому», – сказав Тарасов.

Документом спрощується ведення господарської діяльності кооперативу, полегшується ведення бухгалтерії через приведення її термінології до міжнародних норм, а неприбуткові кооперативи легко зможуть отримувати статус неприбутковості із чим раніше були проблеми.

Як зауважують фахівці, законопроект є революційним для українського аграрного сектору, адже він дає можливість малим та середнім аграріям розвиватись та отримувати більший дохід, виходити на нові ринки зі своєю продукцією, бути конкурентами для великих агрокомпаній.

Кооператив зможе:

✅ купувати с/г продукцію своїх членів, за вигідною ціною, встановленою ними самими, що раніше заборонялось;
✅формувати великі товарні партії та реалізовувати їх, в тому числі експортувати за кордон;
✅переробляти с/г продукцію, формуючи додаткову вартість та продавати готові товари;
✅виплачувати отриманий від реалізації продукції прибуток учасникам кооперативу пропорційно кількості зданої ними продукції;
✅залучати інвестиції від бізнесу, оскільки членами кооперативу тепер зможуть бути не лише фізичні, а й юридичні особи, що не дозволялось раніше.

Основні переваги закону:

-Робота кооперативу регулюватиметься одним законом, а не кількома, як це було раніше, що значно утруднювало його роботу та вимагало додаткових платних консультацій.

-Спрощується ведення господарської діяльності кооперативу.

-Полегшується ведення бухгалтерії через приведення її термінології до міжнародних норм.

-Неприбуткові кооперативи легко зможуть отримувати статус неприбутковості із чим раніше були проблеми.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: