НОВИНИ

Рада ухвалила закон про банки

13.05.2020 13:14
https://agronews.ua/

У середу, 13 травня, парламент ухвалив в цілому законопроект №2571-д, який робить неможливим скасування рішення про націоналізацію або ліквідацію банку, а також повернення несправедливої компенсації з бюджету їх попереднім власникам

За відповідний документ проголосували 270 нардепів.

Зазначимо, що 27 квітня Комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував нардепам підтримати “банківський” законопроєкт №2571-д “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності” у другому читанні та в цілому.

Відомо, що цей закон є однією з попередніх умов для нової програми співпраці України з МВФ.

Що передбачає банківський закон

По-перше, закон гарантує невідворотність виведення банків з ринку. У випадку, якщо суд визнає незаконним рішення НБУ про виведення банку з ринку, процедура неплатоспроможності або ліквідації банку не припиняється. Отже, продаж активів і розрахунки із вкладниками та кредиторами банку будуть тривати. Фактично, закон дозволяє прибрати “білі плями” у законодавстві, які раніше дозволяли судам реанімувати “зомбі” банки, виведені з ринку через неплатоспроможність. Здатність судів повертати банки “до життя” обмежено в багатьох країнах, у тому числі Євросоюзі.

По-друге, закон змінює процедуру оскарження рішень Національного банку та інших державних органів в процесі виведення банків з ринку. Суди не повинні підміняти собою Національний банк. Вони повинні мати можливість розглядати рішення на законність, однак не повинні піддавати сумніву розрахунки, оцінки та висновки, зроблені в межах дискреційних повноважень регуляторів, та їх технічні судження.

По-третє, законом чітко визначені передумови та процедура отримання колишніми власниками компенсації, якщо суд визнає рішення НБУ незаконним. Для того, щоб процедура розрахунку компенсації була прозорою та неупередженою, основну роль у цьому питанні відіграватиме міжнародно визнана аудиторська фірма.

По-четверте, закон вдосконалює процедуру ухвалення рішень Національного банку. Уточнюється низка норм щодо “професійного судження” та процедурних прав. Зокрема, закон дозволить виявляти проблемність банків на більш ранніх стадіях, а значить, зберігати їх активи і виводити банки з ринку з найменшими втратами.

По-п’яте, у держави відтепер більше опцій, якими способами здійснювати націоналізацію банків за потреби, включачи інструменти із створення перехідного банку чи передачу частини портфеля зобов’язань і активів приймаючому банку. Завдяки цьому процес стане значно ефективнішим, задля того, щоб такий банк міг розпочати своє роботу практично миттєво.

Хто і як голосував у Раді


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: