ВАЖЛИВО

Рада ухвалила закон про земельні торги

18.05.2021 14:32
5ca736ebbc023389176051

Сьогодні, 18 травня, на пленарному засіданні Верховна Рада України підтримала прийняття Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони” у кількості 272 голосів. Про це повідомляє agronews.ua.

Законопроєкт № 2195 має на меті підвищити прозорість у сфері розпорядження землями державної та комунальної власності через запровадження продажу таких земель виключно на земельних торгах у формі електронних аукціонів через систему “Прозорро”, а також продаж приватних земель за бажанням їх власника на електронному аукціоні.

Земельні торги будуть проводитись в єдиній електронній торговій системі у формі електронного аукціону в режимі реального часу в мережі Інтернет, за результатами проведення якого укладатиметься договір купівлі-продажу, оренди, суперфіцію, емфітевзису земельної ділянки з переможцем земельних торгів, який запропонував найвищу ціну за земельну ділянку, що продається, або найвищу плату за користування нею, зафіксовану в ході проведення земельних торгів (цінову пропозицію).

Будуть внесені до Земельного кодексу України та Закону України “Про оренду землі”. У тому числі продаж земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них буде здійснюватися виключно на конкурсних засадах через електронний аукціон.

Кандидат наук із державного управління, експерт із земельних питань та співзасновник Земельного фонду України Вадим Чувпило вважає, що важливим нововведенням є те, що в разі відмови переможця торгів від підписання протоколу торгів або від укладання договору, що підтверджується відповідним актом організатора, електронній торговій системою автоматично формується і публікується новий протокол торгів, а переможець торгів, який відмовився від підписання протоколу торгів або договору, позбавляється права на участь в подальших торгах з продажу того ж лота.

Така умова зробить учасників торгів більш дисциплінованими і унеможливить маніпуляції, які дозволяють зараз штучно “відтягувати” продаж права оренди і використовувати земельну ділянку за різними тіньовими схемами.

Що стосується змін до Закону України “Про оренду землі”, то чітких рис набуде механізм переважного права орендаря на придбання орендованої земельної ділянки у власність.

Це означає, що орендар, який відповідно до закону може мати у власності орендовану земельну ділянку, отримує переважне право на придбання її у власність у разі продажу цієї земельної ділянки, але за умови, що він сплачує ціну, за якою ділянка продається. У разі ж продажу через електронний аукціон — якщо пропозиція орендаря дорівнює чи перевищує пропозицію найбільше із запропонованих учасниками аукціону.

“Можна сказати, що прийняття цього законопроєкту однозначно потрібно державі і об’єднаним територіальним громадам. Прозорість ринку землі і продажу права на неї — це невід’ємна складова ефективного управління земельними ресурсами. Тому сподіваємось, що у депутатів Верховної Ради вистачить політичної волі його проголосувати і зробити черговий крок на шляху до завершення вже 30-річної земельної реформи “, — робить висновок Вадим Чувпило.

Читайте також: Прийняття законопроєкту № 3296 пришвидшить розгляд земельних спорів – Цвях.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: