НОВИНИ

Рада спростила правила подання відомостей щодо кінцевих бенефіціарів

08.10.2021 17:01
bkv

Парламент 346 голосами ухвалив рішення щодо зазначення та подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридичної особи. Про це йдеться на інформаційному порталі ВР, пише  agronews.ua.

Згідно з данними пояснювальної записки, чинною редакцією пункту 9 частини другої статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» передбачено, що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр) відображається інформація про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи.

В той же час, у випадку, коли засновниками юридичної особи є виключно фізичні особи, які є кінцевими бенефіціарними власниками юридичної особи, інформацію про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи не доцільно подавати, оскільки вона чітко відслідковується за відомостями Єдиного державного реєстру.

Крім цього, пунктом 16 частини четвертої статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» передбачено, що для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, крім змін до відомостей, передбачених частиною п’ятою статті 17, подаються в тому числі нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи – для фізичної особи – нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, – для фізичної особи – резидента.

Водночас, з дати набрання чинності Законом України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» та до набрання чинності нормативно-правовим актом, яким затверджена форма та зміст структури власності, значна кількість юридичних осіб вже подали державному реєстратору інформацію про кінцевих бенефіціарних власників, в тому числі і нотаріально засвідчені копії документів, що посвідчують особу кінцевого бенефіціарного власника.

Зважаючи на це, при поданні структури власності немає необхідності подавати державному реєстратору ще раз нотаріально засвідчені копії документів, що посвідчують особу кінцевого бенефіціарного власника, якщо вони вже містяться в документах реєстраційної справи та якщо вони не змінювались.

Змінами до пункту 4 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» пропонується збільшити строк виконання обов’язку юридичними особами, зареєстровані до набрання чинності цим Законом, щодо повідомлення державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності з трьох місяців до одного року з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності. 11 липня 2021 року набрав чинності наказ Мінфіну від 19 березня 2021 року № 163 «Про затвердження Положення про форму та зміст структури власності», зареєстрований Мін’юстом 8 червня 2021 року за № 768/36390. Тобто вказаний тримісячний строк для повідомлення державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності розпочався 11 липня 2021 року.

Запропоновані зміни пов’язані з великою кількістю юридичних осіб, які мають подати державному реєстратору інформацію про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності, а також у зв’язку із коротким строком виконання запровадженого обов’язку, що призводить до суттєвого збільшення навантаження на державних реєстраторів, а також беручи до уваги відсутність державних реєстраторів районних державних адміністрацій, які ліквідовані.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: