ВАЖЛИВО

Рада прийняла закон щодо земельної децентралізації

28.04.2021 14:09
Screenshot_1

Сьогодні, 28 квітня, Рада підтримала прийняття в цілому законопроект №2194 “Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин” в кількості 284 голосів. Про це повідомляє agronews.ua.

Основним завданням цього законопроекту є реформування системи управління у сфері земельних відносин та спрощення доступу до земельних ресурсів населення і бізнесу, скасування зайвих дозволів та дублювання процедур перевірки документації із землеустрою, запровадження незалежного контролю документації із землеустрою через громадську експертизу або рецензування, надання документації із землеустрою статусу публічних, відкритих та загальнодоступних даних, запровадження страхування професійної відповідальності виконавців робіт із землеустрою як альтернативи державному контролю.

Крім того, землі державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій) пропонується передати до комунальної власності та надати органам місцевого самоврядування повноваження щодо зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності й затвердження планів детального планування території за межами населених пунктів.

Функції державного контролю за використанням та охороною земель цим законопроектом пропонується покласти на обласні державні адміністрації та виконавчі органи сільських, селищних, міських рад. Водночас для належного контролю у сфері земельних відносин пропонується запровадити повну відкритість та доступність документації із землеустрою, публічності її розгляду.

Читайте також : Роман Лещенко озвучив 5 ключових аспектів щодо законопроєкту 2194.

Цей законопроєкт є історичним для українських громад, який поверне місцевому самоврядуванню право розпоряджатися своїми землями і відкриє новітню земельну історію України. 

«Децентралізація потрібна! Ми живемо в історичний період, і цей закон нам життєво необхідний. Будуть потім і доопрацювання, буде і контроль за цим всім. Але якщо ми зараз не передамо землю фермерам та громадам, ми просто втратимо Україну. На прикладі цього законопроекту ми маємо показати, що Україною керує не купка олігархів з «ручними депутатами», а народ, великий народ з великою історією. Земля є власність народу!», – прокоментував ситуацію із затягуванням ухвалення закопроекту Василь Стефурак, голова ГО «Асоціація вівчарів».

Нагадаємо, Рада підтримала законопроєкт щодо страхування сільськогосподарської продукції.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: