ВАЖЛИВО

Рада підтримала законопроєкт щодо єдиної правової долі земельних ділянок

02.02.2021 13:46
d1859aefd312389b6523533c5d8aded3

Верховна Рада України підтримала в другому читанні Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об’єкта нерухомості) № 0850. “ЗА” проголосувано 297 нардепів, повідомляє agronews.ua.

Суть законопроекту полягає у врегулюванні проблемного питання переходу права користування на земельну ділянку у разі придбання об’єкту нерухомості, який на ній розташований.

Внесено зміни до частини другої статті 120  Земельного кодексу України (Відомості Верховної Ради України, 2002 р., № 3-4, ст. 27):

✅ Якщо жилий будинок (крім багатоквартирного), будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об’єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.

✅ Якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у постійному користуванні, а набувач не може використовувати земельну ділянку на такому праві, земельна ділянка переходить до набувача на іншому речовому праві”.

Як пояснив заступник голови Всеукраїнського Конгресу Фермерів Семен Кривонос:


«Раніше, якщо, наприклад, ви придбали ферму чи господарський склад, а земельна ділянка, на якій знаходиться ця будівля перебувала в оренді у продавця, потрібно було проходити довготривалу бюрократичну процедуру перезаключення договору оренди на себе. Це викликало багато корупційних ризиків, бюрократичних перепон і судових справ з цього приводу. Тепер у разі придбання об’єкту нерухомості , який знаходиться на орендованій земельній ділянці, нового договору оренди укладати не потрібно буде і вносити змінити до нього також. Хіба що за згодою сторін», – прокоментував Кривонос.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: