ВАЖЛИВО

Птахівники прогнозують крах галузі

30.12.2021 11:03
ya-13060

Українські виробники м’яса птиці та продуктів його переробки закликають уряд вжити невідкладних заходів для недопущення колапсу галузі через різке зростання цін на газ. Про це повідомляє delo.ua, пише agronews.ua.

Про це йдеться у зверненні Спілки птахівників України до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, направленого також міністру аграрної політики та продовольства Роману Лещенку.

У ньому птахівники пояснюють, що газ є основним енергоносієм, який використовується у виробничому процесі. Зокрема, від обсягу споживання газу залежить дотримання мікроклімату в пташниках, що є істотною умовою для утримання та вирощування курчат.

При цьому наголошується, що якщо ціни на газ у вересні в середньому становили 22,86 грн. за кубометр, то в грудні вже 34,5 грн., що позначилося на собівартості продукції.

Ще в першому кварталі 2020 року частка енергоносіїв у собівартості кілограми продукції птахівництва становила 1,6 грн., тоді як у першому кварталі нинішнього року вона підвищилася до 2,11 грн., у листопаді становила вже близько 4 грн., а в грудні злетіла до 6,4 грн. грн.

Постачальники ж газу пропонують птахівникам ціни на січень у розмірі 59-60 грн за кубометр палива, що вважають непідйомним рівнем і загрозою для своєї галузі.

“Введення зазначеної ціни фактично призведе до зупинки виробництва, тому що більшість господарств просто не мають коштів для здійснення попередньої оплати за необхідні обсяги газу. Ціна в 60 грн з ПДВ за кубометр відповідатиме 14 грн частки енергоносіїв у [кілограмі] собівартості продукції”, — зазначається у повідомленні.

За таких показників, заявляють в асоціації, у підприємств просто не буде іншого вибору, крім істотно скоротити або повністю зупинити виробництво, причому це призведе до масової загибелі птиці внаслідок замерзання, так само як і масових звільнень працівників.

Крім цього, Союз птахівників вказує, що у вітчизняних виробників курятини, з урахуванням структури собівартості, були переваги перед іноземними, проте ціни на газ, що злетіли, їх нівелювали, і за таких умов “про якийсь експорт курятини слід взагалі забути”.

Припинення такого експорту, як кажуть птахівники, призведе до втрати закордонних ринків у принципі, оскільки потім зайти на них знову буде дуже проблематично, а це, в свою чергу, призведе до значних втрат Україною валютної виручки.

У профільній асоціації зазначають, що українські підприємства можуть підвищити ціни на свою продукцію для вітчизняних споживачів, однак це за низької купівельної спроможності населення призведе до скорочення виробництва, а потім і до їх витіснення імпортними конкурентами на ринку, після чого галузь все одно остаточно помре.

Під зверненням до уряду підписалися птахокомплекс “Дніпровський” та компанія “Агро-Овен” (Дніпропетровська область), птахокомплекс “Губін” та Володимир-Волинська птахофабрика (Волинська область), компанія “Агро-Рось” (Черкаська область), фермерське господарство “Улар (Львівська область), Снятинська птахофабрика (Івано-Франківська область) та ТОВ “Індичка” (Сумська область).

Читайте також: В Україні з’явиться нова аграрна виставка AGRO KHARKIV.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: