НОВИНИ

Прилавки супермаркетів заповнені фальсифікованим молоком

29.01.2019 08:56

Усе частіше на полицях, де продається молоко, споживачеві доводиться стикатися з фальсифікованою продукцією. На вигляд пристойне молоко, яке було розлито для зберігання в красиві упаковки, може цілодобово стояти на спеці й не скисати, набувати гіркуватого присмаку, змінювати колір, ставати більш каламутним або прозорим. Щоб зрозуміти, яке за якістю продається молоко в супермаркетах і наскільки серйозною стає ця проблема, Lenta.UA звернулася до фермерів і фахівців. 

“Ви не забувайте, що в магазинах і в супермаркетах продається незрозуміло яке молоко. Підкреслюю, що в такій кількості, в якій воно представлене на полицях у супермаркетах, молоко в Україні не виробляється. Де його беруть – незрозуміло, і що ми зараз п’ємо – теж незрозуміло. Я вважаю, що відсотків 80% тієї продукції, що пропонується сьогодні покупцям, не має ніякого відношення до молока. Якщо ви будете мати знайомих селян, які продаватимуть на ринку, то ще є сенс його купувати, те молоко, що в магазинах – це вже незрозуміло який «молочний» продукт.

Для мене жахливим є те, що молоко скуповується за низькою ціною. У 2018 році закупівельні ціни на молоко в Україні становили – 1,7 грн за літр. Тому селяни зовсім не зацікавлені молоко здавати оптово за такими низькими цінами й намагаються самі реалізовувати своє домашнє молоко на ринках. Це одна з головних причин того, що нормального якісного молока на ринках і в торгових мережах не вистачає”, – каже Людмила Клебанова, голова Ради асоціації жінок-фермерів України

“Під виглядом молока продається все що завгодно. Так воно й не кисне. Ми недавно в столиці перевіряли «прострочення» на полицях у різних супермаркетах. На маркуванні терміну зберігання молока в петропак-упаковці – 7 днів. Звірили дати. За фактом дата зберігання молока прострочена вже на два місяці. Покупці беруть молоко, тому що навіть не підозрюють про обман. Якась підфарбована хімічними речовинами консистенція білого кольору, яка ніякого відношення ніколи не мала до молока. Найприкріше, що продається вся ця погань за ціною 26 грн. за 900 г. продукту. Упаковка не роздувається. Відкриваємо упаковку, а в молоці бродіння немає – все прекрасно. Влітку це «молоко» при зламаних холодильниках на спеці також не змінює своїх фізичних властивостей – ми перевіряли. Це не молоко і навіть не «молочний продукт» – це фальсифікат”, – розповідає Максим Несміянов, виконавчий директор ГО “Союз споживачів України”.

Експерти вважають, що причина стрімкого поширення фальсифікату в торгових мережах – це наслідок ліквідації СЕС та разом з нею контролю за якістю харчових продуктів. Якнайшвидше потрібно відновити державний контроль за якістю виробництва та продажу харчової продукції.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: