НОВИНИ

Продаж землі негативно вплине на поголів’я ВРХ

07.03.2019 11:27

Під час ХІІ Міжнародного молочного конгресу було проведено опитування серед сільськогосподарських виробників. Більшість з них вважають, що введення ринку землі в Україні суттєво вплине на галузь тваринництва, зокрема, скоротиться поголів’я ВРХ, повідомили у Асоціації виробників молока.

Близько 78% аграріїв схиляються до думки, що продаж землі негативно відобразиться на чисельності худоби в Україні. Проти запровадження земельного ринку проголосувало 56,5% респондентів, 35,5% підтримують ідею продажу цього ресурсу, решта або не визначились, або підтримують альтернативні ідеї.

Якщо ринок землі почне функціонувати, 79% аграріїв збираються застосовувати кредитні кошти для купівлі цього ресурсу. При цьому 87,88% опитаних зазначили, що не мають достатньо коштів для закупівлі необхідних площ земельних угідь.

Ті аграрії, які підтримують запровадження ринку землі, називають кілька причин позитивного ставлення до реформи: з економічної точки зору більш доцільним є придбати землю ніж орендувати її; деякі процедури (наприклад, меліорація) на орендованих ділянках здійснювати не можна; підприємство з власною землею є більш стабільним; також деякі аграрії не хочуть мати справу з пайовиками або ж хотіли б мати можливість передати землю у спадок.

Читайте також: Поголів’я ВРХ у січні скоротился до 3,4 млн голів

«Якщо ринок землі в Україні будуть запроваджувати, то обіг земель с/г призначення необхідно вводити не раніше ніж через 3 роки, з 1 січня 2022 року, встановивши даний термін законом. Цей варіант обрали — 59,38% учасників голосування. Це треба робити максимально швидко, з 1 січня 2020 року вважають 15,62% опитаних. Ще 12, 5 – обрали варіант «лише по завершенню АТО», – долають в повідомленні.

Не підтримали жодну із запропонованих відповідей 12,5%.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: