НОВИНИ

Проблему з податковими накладними не вирішено

29.03.2023 12:17
pdv-1

Жовтневі зміни уряду в системі блокування податкових накладних зіштовхнули неймовірну кількість бізнесів з цією проблемою та змусили подавати обширну додаткову документацію. Про це розповів бізнес-омбудсмен Роман Ващук в інтерв’ю «Укрінформ», пише agronews.ua.

«І ця масовість — не єдина проблема: дуже часто у своєму рішенні податкова не зазначає, яких документів бракує, що слід подати для врахування таблиць даних, досягнення розблокування накладної чи виведення компанії з переліку ризикових. Бізнес мусить вгадувати — скільки документів подати і щодо чого. Йдеться про цілі коробки, стоси документів, які фізично передаються або скануються — це фактично стало ще однією формою оподаткування, що з’їдає час і гроші бізнесу», — констатує він.

Розслідування Ради бізнес-омбудсмена, проведене у грудні, показало, що на процедуру підготовки документів для розблокування однієї накладної бізнесу потрібна не одна година, а як мінімум 12. 

«Це вже вказує на те, що вплив на операції бізнесу значно більший, ніж Мінфін чи податкова собі уявляли, або принаймні переконували Державну регуляторну службу в своїх документах», — додав Роман Ващук, зазначивши, що з 2-х мільйонів зупинених у 2022 році податкових накладних згодом сама податкова розблокувала 1,2 млн.

«Тому ми вважаємо, що від подібних ситуацій потрібні запобіжники. До прикладу, якщо знову так станеться, коли 10-15% бізнесів постраждають від зупинення накладних, то це буде ознакою, що потрібно ретельніше придивитися до того, що діється… Тобто це не значить, що у законі потрібно десь прописати, що не може бути більше ніж 10% бізнесу, у якого зупинено накладні. Звичайно, ситуація може мінятися, може піти хвиля шахрайства по Україні. Хто знає? Але ці запобіжники потрібні, щоб не допустити такої критичної ситуації, як після прийняття жовтневих змін», — підкреслив він. 

Роман Ващук визнав, що завдяки грудневим і лютневим змінам до постанови №1165 бізнес трохи заспокоївся. Податкова дещо спростила порядок реєстрації накладних. У січні пішло повернення ПДВ. Хоча тисячі накладних ще залишаються заблокованими. Тобто ті зміни — звичайно, рух у правильному напрямку, але, очевидно, вони ще недостатні для виправлення проблеми.



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: