НОВИНИ

Проблема розмінування буде актуальною в найближчі 10 років

29.03.2023 18:22
problema-rozminuvannya-bude-aktualnoyu-v-nayblizhchi-10-rokiv

Не дочекавшись певної злагодженої роботи від вибухотехніків, ДСНСників, яких просто не вистачає на всі об’єкти, в Шевченківській ТГ на Миколаївщині розмінували окремі поля самотужки. Близько 20% площ були розміновані, погода дозволяла це робити, і на даних площах уже готуються для посіву ярих зернових та технічних культур. Про це AgroPortal.ua розповів очільник громади Олег Пилипенко, agronews.ua.

Ми на своєму рівні стукаємо в усі двері та в усі іноземні фонди, які пов’язані з гуманітарним або негуманітарним розмінуванням тощо. Ми розуміємо, що в Миколаївському районі найбільш замінованою є наша громада. Якщо брати загалом по Миколаївщині, першою із замінування є Снігурівська громада, другою — наша. 

Зокрема, швейцарський фонд протимінної діяльності (Fondation Suisse de Déminage) буде проводити розмінування сільськогосподарських угідь. 

Олег Пилипенко розповідає, що у багатьох моментах доводилося раніше в ручному режимі узгоджувати всі дії з ДСНС, фондом із розмінування і військовими для того, щоб дрон піднявся для з’ясування: де були «прильоти», ушкодження, де, можливо, знаходяться елементи нерозірваних снарядів або ракет. 

«На перших етапах місяць-два тому це було великою проблемою. Військові, які займаються збиттям дронів, не дуже раді, коли на їхній території десь щось літає. Зараз усі організаційні моменти пройдені, тобто ми порушували це питання на рівні РВА, ОВА, тож маю надію, що надалі це прискориться» — ділиться досвідом Олег Пилипенко. 

Він додає, що на території громади працюватимуть й інші організації, які погодять у Міноборони, і вони будуть приїжджати і залучати своїх фахівців.

«Але, якщо чесно, коли ти спілкуєшся вже в такому режимі з людьми, які займаються розмінуванням територій у Югославії, Грузії, Сирії, то розумієш, що цей процес буде досить довгим. По моїй громаді прогноз такий, що перший етап розмінування — 2 роки, другий — 8,5. Тобто проблема розмінування буде в найближчі 10 років, і не тільки на Миколаївщині, а й на Херсонщині. Я більш ніж упевнений, що коли звільнять Лівобережжя, там також заміновано буде стільки, що, напевно, всім саперам світу потрібно буде з’їхатись в Україну на 5 років», — зазначає Олег Пилипенко.



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: