ВАЖЛИВО

Правила та особливості використання досходових гербіцидів

06.03.2023 18:22
Обрій_АГРОНЬЮЗ

Інтенсивні технології вирощування соняшника сої та кукурудзи вимагають сучасних підходів.  Отримання стабільно високих показників врожайності неможливе без використання ефективних засобів захисту рослин. Відмінних результатів в боротьбі з однорічними бур’янами можна досягти за допомогою ґрунтових гербіцидів, якими обробляють поля до появи сходів.

Зниження врожайності на засмічених ділянках без відповідної обробки сягає до 40 %, тому дуже важливо запобігти пригніченню бур’янами культурних рослин у найвразливіший початковій фазі розвитку.

Як діють досходові гербіциди

Основна мета обробки препаратами такого типу полягає у відстроченні появи бур’янів на термін від 10 до 15 тижнів. Це дозволяє убезпечити сходи культурних рослин в період активного росту від негативного впливу (дефіциту сонячного світла, вологи, поживних речовин). Після того, як кукурудза, соняшник або соя наберуть «повну силу», бур’яни вже не зможуть завдати їм значної шкоди.

Досягти бажаних результатів можна лише за умови правильного вибору та грамотного використання якісного гербіциду.

На що звертати увагу при виборі препарату

Окрім діючої речовини та, відповідно, переліку видів бур’янів, я з якими здатний впоратись гербіцид, суттєве значення мають такі параметри:

  • Вартість і норма витрати препарату – чим вони нижчі, тим дешевше обійдеться обробка поля.
  • Клас токсичності – компоненти препарату мають мінімально впливати на культурні рослини та навколишнє середовище.
  • Тривалість дії – якісні грунтові гербіциди можуть стримувати ріст бур’янів протягом 10-15 тижнів після обробки.
  • Сумісність в бакових сумішах – одночасне використання кількох грунтових гербіцидів з різними діючими речовинами контролюючи широкий спектр бурянів. дозволить отримати максимальний захист.

Досвідчені аграрії вважають, що гербіцид Обрій від компанії «Презенс» відповідає всім вимогам, поєднує в собі високу ефективність і простоту використання з доступною ціною. 

Як правильно використовувати досходові гербіциди

Нижче перерахуємо кілька важливих правил, які допоможуть отримати максимальний ефект без шкоди для навколишнього середовища та бюджету господарства.     

Враховуйте стан поля та ґрунту

Вибір ефективного засобу захисту рослин, норма витрат і спосіб внесення робочого розчину залежать від багатьох факторів.

В першу чергу, необхідно визначити, які типи рослин переважають на конкретній території. Досходові ґрунтові гербіциди, наприклад, препарат Обрій від Presense, ефективні на полях, де домінують однорічні злакові та дводольні бур’яни (щириця, амброзія, мишій, осот, лобода). Крім того, мають значення види культурних рослин, котрі передують новим посівам, та препарати, якими обробляли поля раніше.

Ще один важливий фактор – склад і стан ґрунту. Для обробки ділянок зі значним вмістом гумусу слід збільшити норму застосування гербіциду.

Наявність значної кількості рослинних залишків і великих грудок ґрунту заважає потраплянню робочого розчину на поверхню. Щоб запобігти зайвим витратам і підвищити ефективність обробки, бажано заздалегідь прибрати рештки минулого врожаю. Розмір грудок не має бути більшим за 2 см, а займана ними площа не повинна перевищувати третини всієї ділянки.

Зберігайте цілісність гербіцидного екрану

На обробленому полі формується суцільний гербіцидний бар’єр або екран, який необхідно зберігати протягом, як мінімум, 25-30 днів після внесення препарату. Діюча речовина проникає в ростки бур’янів одразу після їх появи над поверхнею ґрунту через сім’ядолі, колеоптиль або листки та швидко знищує рослини. Крім того, частина гербіциду з ґрунтовими водами переноситься в нижні шари, а потім поглинається кореневою системою бур’янів.

Будь-які пошкодження екрану в перший місяць після використання препарату, наприклад, міжрядні роботи, порушують процес поглинання та знижують ефективність обробки.

Зважайте на погодні умови

Достатня, але не надмірна, зволоженість ґрунту – найважливіший чинник, який впливає на ефективність використання досходових гербіцидів. Завдяки опадам і ґрунтовим водам діюча речовина проникає в кореневу систему бур’янів, тому оптимальними умовами для обробки поля є тепло та помірна кількість опадів впродовж кількох перших днів після внесення (приблизно 10-15 мм).

Якщо ґрунт занадто сухий, а дощів найближчим часом не очікується, необхідно виконати боронування на глибину 2-3 см та коткування. Таким чином робочий розчин гербіциду зможе зв’язатися з вологою, присутньою в нижніх шарах ґрунту.    

Якщо прогноз погоди передбачає рясні дощі, краще відкласти обприскування поля на кілька днів, щоб запобігти змиванню гербіциду з поверхні та потраплянню на надмірну глибину. В такому разі ефективність засобу проти бур’янів буде нижчою.

Фахівці «Презенс» підкреслюють, що за умови дотримання всіх правил внесення препарату Обрій сформований гербіцидний екран збереже до 35-40% майбутнього врожаю. Використання цього якісного досходового гербіциду є запорукою високої врожайності та отримання прибутків.



Перегляди: 30
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: