НОВИНИ

Повсюди на полях гризуни продовжують шкодити озимим культурам

21.12.2019 19:55
7654-23418

На переважній більшості території країни погодно-кліматичні умови негативно впливають на стан перезимівлі озимих культур, проте задовільні для розвитку шкідливих об’єктів, в тому числі гризунів. За даними фітосанітарного моніторингу Держпродспоживслужби у посівах озимих зернових та ріпаку спостерігається подальший розвиток, розселення і шкідливість мишоподібних гризунів.

Скрізь ними заселено 14-70% площ озимини, де на одному гектарі угіддя нараховується 1-4, макс. до 5 жилих колоній (осередки Закарпатської обл.) на окремих посівах після соняшнику. В 100% заселених гризунами багаторічних травах, садах, неорних землях виявляють 3-6, в осередках Івано-Франківської, Київської, Львівської, Херсонської областей 8-10 жилих колоній на гектарі.

«У закритих стадіях мишоподібні гризуни знайдені повсюди. В зерносховищах відсоток попадання в пастки становить 1%, в продовольчих складах — 2%. Винищувальні роботи, які тривають повсюди, з використанням родентицидних принад забезпечують загибель до 70-92% гризунів. Однак, з огляду на сприятливі для розвитку цих шкідників агрокліматичні умови та наявність значної кількості їх у місцях резервацій загроза пошкоджень посівів сільськогосподарських культур залишається істотною, а проведення дератизаційних заходів актуальною», — відзначають фахівці.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: