НОВИНИ

Потужності з перевалки зерна в портах України за рік дещо збільшились

22.11.2019 13:17
191ddf3c0ce0533_1000x600

За неповні 11 місяців 2019 р. перевалка зернових вантажів у морських портах України перевищила показник всього 2018 року вже на 6,1 млн тонн і становить, за оперативними даними, понад 46 млн тонн. У порівнянні з минулим роком загальні потужності з перевалки зерна в портах збільшилися на 9% і складають близько 85 млн тонн на рік. Про це заявив керівник АМПУ Райвіс Вецкаганс під час Міжнародної конференції «Зернові термінали: нові проекти, обладнання та технології», яка відбулась в Одесі 20-21 листопада.

Адміністрація морських портів України активно співпрацює з бізнесом щодо збільшення потужностей з перевалки аграрних вантажів у портах. Восени цього року між АМПУ та бізнесом було досягнуто домовленості щодо реалізації одразу двох інвестиційних проектів у цьому секторі.

«У вересні АМПУ підписала договір з компанією «Кернел», найбільшим в світі виробником і експортером соняшникової олії, який передбачає інвестиції в розвиток інфраструктури порту Чорноморськ в розмірі понад 3 млрд грн. А вже наприкінці жовтня, в рамках Першого інвестиційного форуму RE:THINK за участю Президента України, був підписаний Меморандум про взаєморозуміння між АМПУ, однією з найбільших китайських корпорацій COFCO та маріупольським держстивідором. Його реалізація дасть можливість збільшити перевалку аграрних вантажів в порту Маріуполь у 3,5 рази», – відзначив Вецкаганс.

Планується, що у порту Чорноморськ АМПУ здійснить днопоглиблювальні роботи в акваторії та вздовж причалів, через які будуть відвантажуватись аграрні вантажі компанії Кернел. А у порту Маріуполь, окрім днопоглиблення, буде здійснено також реконструкцію причалів №2 і №3. Важливо, що обидва проєкти передбачають гарантоване збільшення вантажопотоків, що дозволить пришвидшити окупність інвестицій державного підприємства.

Слід зазначити, що до кінця поточного року має бути завершено реконструкцію причалу №4 у Маріуполі, у тилу якого державна стивідорна компанія завершує будівництво нового зернового терміналу.

Також у жовтні 2019 рокуАМПУ завершила відновлення паспортних глибин в порту Миколаїв, який є лідером з перевалки аграрних вантажів в Україні. Цей проект став третім за обсягом для АМПУ цього року – майже 900 тис. м³. Ще два найбільших проекти тривають в українських портах Маріуполь та Бердянськ. Загалом обсяг експлуатаційного днопоглиблення проведеного власним флотом та на замовлення Адміністрації морських портів України у 2019 році вже сягнув позначки 5 млн м³.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: