НОВИНИ

Потрібно захищати і розширювати зайняті українським зерном позиції

03.01.2020 09:05
perevalka2

Україні в 2020 році доведеться захищати і розширювати зайняті українським зерном позиції на ринках Азії і Африки, а також конкурувати з російською соняшниковою олією на ринках Індії та Китаю. Про це розповів в інтерв’ю Укрінформ генеральний директор УкрАгроКонсалт Сергій Феофілов.

“Рік буде не найпростішим. Цілком очікуваним є посилення конкуренції на багатьох ринках для українських товарів. Потрібно буде захищати і розширювати зайняті українським зерном позиції на ринках Азії і Африки, а також конкурувати з російською соняшниковою олією на ринках Індії та Китаю. Вирішення цих завдань спирається на стабільне зростання аграрного виробництва України”, – сказав Феофілов.

Аналізуючи підсумки 2019 року, експерт в першу чергу відзначив зростання експортної виручки.

“Тільки за перші три квартали 2019 року експорт трьох основних зернових культур (пшениця, ячмінь, кукурудза) приніс в Україну валюту на суму 6,8 млрд дол., що на 43% перевищує показники аналогічного періоду минулого року. Україна торік збільшила відвантаження пшениці на ринки Азії та Африки, а також кукурудзи в Європу і Китай, встановила новий рекорд експорту соняшникової олії”, – зазначив експерт.

При цьому фізичні обсяги експорту зростають набагато швидше, ніж валютна виручка.

“Потрібно враховувати, що з продукції агросектора основу експорту, як і раніше, становить зерно і сире масло… Україна, по суті, залишається величезним давальницьким цехом, оскільки сюди вливаються МТР, проводиться зернова і олійна сировина, яка потім переробляється в інших країнах, де і залишається основна маржа”, – підкреслив аналітик.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: