НОВИНИ

Посівна цьогоріч почнеться рекордно рано

13.02.2020 13:02
142490b-maxresdefault

На два-три тижні раніше звичних термінів розпочнуть у нинішньому році підживлення озимих на Вінниччині. Через погодні умови зміщуються також графіки посіву ярих культур навіть у центральних регіонах, адже для сівби ярих уже склалися сприятливі умови. З посиланням на golos.com.ua, пише Agronews.

“Сівбу необхідно розпочати раніше, аби максимально використати хоча б наявну вологу. Снігу на полях немає. Сподівання залишаються на дощі. Націлюємо господарства активно готуватися до виходу в поле”, — розповів директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації Микола Ткачук.

Погодні умови, що склалися нині в регіоні, посадовець назвав аномальними. За його словами, середньодобова температура нинішнього січня — плюс один градус. За багато попередніх років перший місяць року завжди був з мінусовими позначками, найнижчі з яких становили 5—6 градусів морозу.

Тепла безсніжна зима завдає шкоди розвитку рослин. Негативно впливає і на їхній нинішній стан, і загалом на процес зимівлі.

Унеможливлює входження рослин у стан відносного спокою. За таких температурних режимів рослини виснажуються, втрачається великий вміст цукрів, що вкрай необхідні рослинам взимку. До того ж розвиваються хвороби, для їх появи сприятливим є температурний режим 4—5 градусів тепла.

Посадовець зазначає, що із 344 тисяч гектарів озимих колосових культур приблизно 28—30 тисяч га (7—8 відсотків) є слабкі й зріджені посіви. У задовільному стані — 20 — 22 відсотки, решта — у доброму стані.

Така само ситуація з посівами озимого ріпаку, загальна площа якого становить 56 тисяч гектарів.

Аналізуючи ситуацію, фахівці прогнозують втрати не так кількісних показників зернових, як якості збіжжя.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: