ВАЖЛИВО

Посадовців Держгеокадастру викрито на розкраданні державних земель

29.04.2021 08:34
808a01b77610f0257ba2f6ae26698ea3

Служба безпеки України заблокувала низку корупційних механізмів, організованих топпосадовцями Держгеокадастру. Організатори однієї з оборудок діяли через систему документообігу установи, а за іншою схемою чиновники вивели понад 20 тис. га земельних ділянок із держвласності. Про це повідомляє пресслужба СБУ, пише agronews.ua.

У межах кримінального провадження за «першою схемою», співробітники СБУ задокументували, що посадовці, зокрема фальсифікували інформацію, яка обробляється в автоматизованій системі управління документами «ДокПроф 3». Через дії зловмисників, регіональні управління Держгеокадастру не могли розпоряджатися земельними ділянками сільськогосподарського призначення. Серед іншого, зловмисники змінювали цільове призначення землі, передавали її у власність інших осіб без жодних процедур – просто змінюючи документи в системі.

Щоб забезпечити роботу «схеми», фігуранти організували низку бек-офісів, які фактично являли собою «приватні аналоги» регіональних підрозділів Держгеокадастру.

Друга схема, виявлена СБУ у «Держгеокадастрі», була організована для роботи із «елітними» земельними ділянками. При чому виключно у Запорізькій та Донецькій областях.

Зловмисники оформлювали вільні ділянки землі на підставних осіб, частина з яких навіть не знала про оборудку. При цьому значно перевищувалися обсяги дозволених квот, коли в одні руки передавалося понад 2 тис. га.

За оперативними даними спецслужби, за цією схемою у власність підставних осіб переоформлено земельні ділянки загальною площею понад 20 тисяч гектарів.

Правоохоронці провели понад 40 обшуків у 6 областях у підрозділах Держгеокадастру, офісних приміщеннях учасників оборудки та за місцями їх проживання.

У ході слідчих дій вилучено:

– накази за 2021 рік, на підставі яких передано землі за межами населених пунктів, зокрема, документи бухгалтерської звітності;

– журнали реєстрації, факсиміле, печатки підприємств, договори;

– електронні ключі доступу до інформаційних систем Держгеокадастру;

– чорнові записи щодо незаконного виділення земельних ділянок;

– мобільні телефони, де зберігається інформація про реалізацію протиправної схеми відведення земельних ділянок.

Документування проводиться спільно зі слідчими Національної поліції під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора.

Слідчі дії тривають.

Нагадаємо, що на Черкащині керівництво Фонду держмайна організувало корупційну схему.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: