НОВИНИ

Порушено справу проти великого виробника елеваторів

26.10.2022 13:15
kmz

Антимонопольний комітет України розпочав розгляд справи за ознаками вчинення ПрАТ «Карлівський Машинобудівний Завод» (KMZ Industries) порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Про це повідомляє АМКУ, пише agronews.ua.

Йдеться про здійснення концентрації шляхом набуття контролю над значною частиною активів ТОВ «Варіант Агро Буд» без дозволу комітету, говориться у повідомленні АМКУ.

«У минулому ПрАТ «Карлівський Машинобудівний Завод» і ТОВ «Варіант Агро Буд» були найближчими конкурентами. Однак з 2022 року на офіційних сайтах та у ЗМІ вони почали позиціонувати себе як об’єднана компанія, що функціонує від імені ПрАТ «Карлівський машинобудівний завод». Зазвичай у таких випадках суб’єкти господарювання звертаються до комітету одразу із двома заявами: про надання дозволу на концентрацію (як основну дію) та узгоджені дії (як допоміжну)», — пояснюють в АМКУ.

Однак, за даними відомства, наприкінці 2021 року до комітету надійшла лише одна заява від ПрАТ «Карлівський Машинобудівний Завод» і ТОВ «Варіант Агро Буд» про надання дозволу на узгоджені дії у вигляді укладання між ними договору, що стосується утримання від конкуренції та заборони переманювання працівників (non-compete agreement).

«Положення non-compete зазвичай містяться в договорах купівлі-продажу корпоративних прав та/або активів і застосовуються як допоміжний засіб для захисту інтересів майбутнього покупця. По своїй суті ці положення є антиконкурентними узгодженими діями, що мають на меті усунення конкурента з ринку. Тож комітет розпочав справу про узгоджені дії цих компаній», — додають в АМКУ.

Також комітет з’ясував, що згадані узгоджені дії не обмежилися лише положенням non-compete, а були однією з ланок складної транзакції з придбання та операційного лізингу ПрАТ «Карлівський Машинобудівний Завод» активів ТОВ «Варіант Агро Буд». Відтак АМКУ також розпочав дослідження за цим фактом.

«Самі ж суб’єкти господарювання звернулися до комітету із заявою про надання дозволу на концентрацію лише наприкінці серпня 2022 року. При цьому ПрАТ «Карлівський Машинобудівний Завод» на момент подання заяви уже набув прав користування майже всіма активами, призначеними для здійснення завершеного циклу виробництва продукції, за виключенням металоріжучого станка. Оскільки комітет уже має у своїй практиці розгляд справ, в яких подібні «схеми» застосовувалися для уникнення відповідальності за концентрацію без дозволу, було розпочато справу за ознаками вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції», — підсумували у відомстві.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: