НОВИНИ

Порошенко підписав закон про врегулювання порядку маркування харчових продуктів

04.02.2019 15:49

Президент України Петро Порошенко 4 лютого підписав закон “Про інформацію для споживачів про харчові продукти” №8450, повідомляється на сайті українського парламенту.

Закон передбачає інформування споживачів про вміст у продуктах харчових домішок, допоміжних речовин для переробки та інших речовин або продуктів, які можуть спричиняти алергічні реакції або непереносимість.

Документ встановлює вимогу щодо надання споживачеві інформації про те, чи зазнавав харчовий продукт розморожування, враховуючи, що заморожування та подальше розморожування певних продуктів обмежує можливості їхнього подальшого використання і може впливати на їхню безпечність, смакові та фізичні властивості.

Закон передбачає відходження від вимоги обов’язкового надання інформації про поживну цінність щодо певних категорій харчових продуктів, які не зазнавали переробки або щодо яких інформація про поживну цінність не є визначальним фактором прийняття споживачами рішень про їх купівлю, або площа упаковки яких занадто мала, щоб умістити всю інформацію.

Порушення вимог законодавства шляхом надання неточної, недостовірної інформації про продукт, зміна оператором ринку інформації про продукт, що супроводжує його, передбачає накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі 15 мінімальних заробітних плат (МЗП), на фізосіб-підприємців – у розмірі 10 МЗП.

Пропозиція до реалізації або реалізація продуктів харчування чи кормів, маркування яких не відповідає законодавству, якщо це не створює загрози для життя, здоров’я людини або тварини, передбачає накладення штрафу на юросіб у розмірі 5 МЗП, на фізосіб-підприємців – 3 МЗП.

Ненадання інформації споживачеві та введення в оману щодо речовин і харчових продуктів, що викликають алергічні реакції або непереносимість, передбачає накладення штрафу на юросіб у розмірі 30 МЗП, на фізосіб-підприємців – 20 МЗП.

Законопроект було розроблено відповідно до Всеохоплюючої стратегії імплементації глави IV «Санітарні та фітосанітарні заходи» Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, зазначив заступник голови аграрного комітету Олександр Бакуменко на своїй Фейсбук-сторінці.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: