НОВИНИ

Попит на соняшниковий шрот зростає. Пропозиція на ринку нечисленна

11.02.2020 12:32
shrot-podsolnechniy

Останні 4 роки Україна виробляє щороку близько 6 млн т соняшникового шроту, з яких експортує на зовнішні ринки 4-5 млн т. З огляду на те, що Україна пролонгувала низку програм держпідтримки вітчизняного тваринництва, можна сподіватися, що попит на соняшниковий шрот залишиться стабільно високим і всередині країни: тваринництво без шротів, які використовуються при приготуванні кормів, є неможливим. Про це Agronews розповів аналітик компанії Fenix Agro  Олексій Тартаківський.

В останні роки Китайська Народна Республіка активно нарощує використання шротів. Це викликано ростом виробництва та споживання м’яса всередині держави. Ще чотири роки тому Китай взагалі не імпортував цей продукт, але за період 2018-2020 років держава використовувала по 2,0 млн т щорічно, закуповуючи половину необхідного обсягу на зовнішніх ринках.

Україна вийшла зі своїм соняшниковим шротом на китайський ринок 2018 року і відразу поставила туди 640 тис. т, чим потіснила інших постачальників. А 2019 року обсяги поставок лише за січень становили 329,9 тис. т. Експорт у цьому перспективному напрямку постійно зростає.

«У момент виходу українського соняшникового шроту на китайський ринок його закупівельна ціна всередині держави з урахуванням вищих, що є вищою, ніж за звичайний соняшник, зросла ще на $20-25. Це зробило виробництво соняшникового шроту прибутковим бізнесом», — відмічає  Олексій Тартаківський.

Він прогнозує, що в 2019/2020 МР експорт шротів з України в Китай може досягти 1 млн т. Проте Олексій Тартаківський звертає увагу трейдерів і виробників соняшникового шроту на те, що через поширення АЧС розвиток тваринництва в Китаї може дещо уповільнитися і попит на шроти впаде. Але в подібному випадку, швидше за все, в цій країні зростатиме птахівництво, що також неможливе без шроту. Відтак падіння поставок цього важливого продукту на зовнішні ринки фахівець не прогнозує.

Соняшник — одна з найпопулярніших культур, яку вирощують в Україні. Логічно, що держава має 64 переробних підприємства, з яких 48 — олійноекстракційні заводи. Попит на їхню продукцію з боку трейдерів доволі високий, тож знайти вільні обсяги будь-яких продуктів їхньої переробки складно. А якщо говорити про якість продукції та сервіс, то покупцеві доведеться серйозно промоніторити ринок.

«Агрозернохолдінг» — один із вітчизняних лідерів у виробництві шротів. Компанія є власником сучасного олійноекстраційного заводу, на якому виготовляє соняшникову та соєву олії, сухий білок, пшеничні висівки, макуху і шрот.

Наразі «Агрозернохолдінг» пропонує до продажу соняшниковий шрот для свиней, відгодівлі великої рогатої худоби, птиці, риб. Підприємство готове поставити продукцію в будь-який регіон України під запит покупця. Детальну інформацію про продукт, умови купівлі та поставок надають кваліфіковані фахівці, які гарантують високу якість і продукції, і сервісу.


Перегляди: 12
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: