НОВИНИ

Попри чутки, чисельність гризунів на полях в межах норми

25.02.2020 10:32
mouse_5

За слабкого та середнього ступенів гризунами пошкоджено 1-6% рослин озимих зернових та ріпаку, багаторічних трав. Значного підвищення чисельності та активного розселення мишоподібних гризунів не відмічається. Про це свідчать дані фітосанітарного моніторингу озимих культур, опублікованих Держпродспоживслужбою.

Так, в озимих посівах майже усіх регіонів нараховується 1-З, осередково на окремих полях у крайових смугах Донецької, Київської, та Херсонської областей обліковувалося до 6 жилих колоній на гектарі. Наявні колонії сформовані в середньому з 5-8 нір. В заселених гризунами багаторічних травах, садах, неорних землях, полях після просапних культур мають місце 3-5, в осередках Вінницької, Донецької, Івано-Франківської, Київської областей до 7 жилих колоній на гектарі.

«Захисні заходи залишаються актуальними у вищезазначених та інших областях, де варто продовжувати відслідковувати чисельність та шкідливість гризунів і за наявності порогової кількості (3-5 жилих колоній на гектар) здійснювати винищувальні заходи через внесення в жилі нори родентицидів дозволених до використання на території країни», — радять фахівці.

Зазначається також, що сприятливі агрокліматичні умов звітного періоду в південних, центральних, подекуди західних областях, переважно на добре розвинених посівах озимих пшениці, ячменю та жита стимулювали слабкий розвиток борошнистої роси, септоріозу, кореневих гнилей, де збудники цих хвороб збереглися на 2-6% рослин.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: