ВАЖЛИВО

Помідори вміють попереджати про небезпеку інші рослини

06.03.2021 16:37
tomatoplant

Пагони томатів виділяють хімічну речовину, яка попереджає про небезпеку інші рослини та приваблює до помідора комах-месників. Про це повідомляє пресслужба Університету Пенсільванії, пише agronews.ua.

Коли на помідори нападає гусінь-шкідник, рослини виділяють спеціальний фермент. Це водночас і благання помідора про допомогу, і попередження для сусідніх рослин, 

Все це звучить трохи неймовірно, починаючи з концепції рослин, що кличуть про допомогу, вчені також глузували з цієї ідеї, коли вона вперше була запропонована кілька десятиліть тому. Але неодноразово було показано, що, потрапляючи під атаку, рослини можуть випромінювати хімічні сигнали лиха, змушуючи своїх «родичів» чинити опір.

Класичним прикладом є запах свіжоскошеного газону, який спонукає виділенню захисної сполуки в сусідніх травинках, які ще не вдалося зрізати.

У деяких випадках сигнали лиха рослини можуть навіть викликати допомогу інших видів. Ось що відбувається з помідором. Коли гусениці гризуть листя рослини, пори листя виділяють леткі хімічні речовини, які виявляються типом паразита: осою, яка відкладає яйця всередині гусениць (для гусениці це не закінчується добре).

Науковці університету провели із помідорами кілька дослідів. Спочатку “запускали” в імпровізовані теплиці для рослин інших шкідників. Після того, як комахи пошкоджували листя томатів, рослини виділяли спеціальну хімічну сполуку. Це – сильний попереджувальний сигнал для інших рослин. 

Так, під час нападу гусені, томат виділяє запах, який принаджує до нього ос. Ті, своєю чергою, харчуються гусінню й таким чином і обідають, і звільняють помідори від нападників.

Однак, щоб не бути з’їденими, деякі комахи “обприскують” помідори особливим ферментом. Пори в листках рослини не розкриваються, речовини не виділяються і сигнал про допомогу не долітає до адресата.

Нагадаємо, що на Одещині вирощують екологічно чисті овочі.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: