НОВИНИ

Польські науковці виявили бактерій, які здатні знищувати збудників небезпечних хвороб пшениці

11.11.2020 17:02
5dbbe0d671f21ccb87771c7573986d6b

Група науковців з Вармінсько-Мазурського університету в Ольштині та Університету природних наук в Познані (Польща) виявили, що бактерії, асоційовані з озимою пшеницею, розкладають як мікотоксини фузаріуму, так і залишки триазольних фунгіцидів. Про це повідомляє журнал “Агроном”, пише agronews.ua.

Гриби роду Fusarium вражають м’яку пшеницю протягом усього вегетаційного періоду і викликають фузаріоз колоса, який є найбільш небезпечною хворобою в усіх регіонах вирощування пшениці. Він знижує врожайність та погіршує якість зерна через зараження мікотоксинами, в тому числі продукування трихотеценів.

Найбільш вірулентним видом грибів роду Fusarium є патоген culmorum. Він стійкий до різних погодних умов і становить серйозну загрозу для культури.

При цьому в ЄС обмежується використання фунгіцидів та вимагається застосування біологічних методів для контролю поширення грибів Fusarium. Для зменшення сільськогосподарського забруднення використовуються різні методи, в тому числі переробка, піроліз і спалювання. Однак фізико-хімічні методи досить дорогі, і тому використання мікроорганізмів для розкладання забруднюючих речовин або/та захисту сільськогосподарських культур від патогенів є перспективною альтернативою.

Саме тому вчені проаналізували ряд бактерій, що потенційно можуть бути використані для захисту пшениці від патогенів (які викликають фузаріоз колоса), для підвищення врожайності і поліпшення якості зерна за рахунок усунення небезпечних мікотоксинів і залишків пропіконазолу.

Найкращими виявились бактерії роду Sphingomonas, що належать до сімейства Sphingomonadaceae, загону Sphingomonadales і класу Alfaproteobacteria. Всі штами показали ефективність в розкладанні пропіконазолу і проявляли інгібуючу дію на патогени, що викликають фузаріоз колоса у пшениці.

Ізолят S11 був обраний для польового експерименту, оскільки він придушував розвиток колоній F.culmorum in vitro на 48,80% і руйнував пропіконазол на 15,13% через 48 годин.

Суспензія Sphingomonas S11 протягом вегетаційного періоду озимої пшениці знизила зміст дезоксиніваленолу (ДОН) в зерні, інокулювала F.culmorum більш ніж в 22 рази. Також знизила зараження зерна грибами роду Fusarium і їх мікотоксинами.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: