НОВИНИ

Польські фермери викидають картоплю через локдаун

02.01.2021 11:08
ekvvzn-80aa1a5ac36cacabd7b4b020f5e185ad

Локдаун та обмеження в роботі кафе і ресторанів зменшують потребу у переробці продукції, зокрема картоплі, стверджують польські фермери. Через це тисячі тонн продукції лежать непроданими на складах і можуть бути утилізовані. Про це повідомляє Farmer.pl, пише agronews.ua.

Так, польський фермер Збишек Голда готовий вивезти в ліс близько тисячі тонн картоплі, призначеної на переробку на фрі і яку він не може продати. Частина цьогорічного врожаю продана. Решта — близько 1000 т картоплі лежить у складі. 

«Товар не продається. Локдаун, в результаті якого галузь HoReCa зупиняється, зменшує потребу в переробці картоплі фрі. Підприємства-переробники тріщать по швах, не можуть нічого з тим зробити, на даний момент ви можете відвезти картоплю до лісу до кабанів, – зізнається пан Збишек.

Непродана картопля на складі сьогодні еквівалентна приблизно 400 т добрив або трактору, який потрібен у господарстві, підрахував фермер.

«Карантин зменшив обсяг законтрактованого урожаю картоплі, тому що продаж картоплі фрі значно знизився навесні, але це не може бути здійснено так легко та без проблем на фермі. Готували поля, закуповували насіннєвий матеріал, і ніхто не очікував такого різкого падіння продажів переробленої продукції», — каже фермер.

На думку Збишека Голди, пандемія, як лакмусовий папірець показала, як працює ринок не лише в аграрному секторі, а й на будь-якому іншому.

«Це закінчується тим, що торгові мережі, які в нашій країні практично захопили весь ринок продуктів харчування та переробку, в основному рятують свої материнські компанії до такої міри, що, перебуваючи у супермаркеті в Слупську, у холодильниках з картоплею фрі я бачу пакети з картоплею фрі різних марок. Коли читаємо країну походження, це, як правило, Нідерланди чи Німеччина, і в 50 км від нас розташована їх фабрика, яка не може продавати цю картоплю в торгову мережу», — сказав Збігнев Голда.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: