НОВИНИ

Польський фермер поділився досвідом вирощування озимого гороху

29.11.2019 19:19
1517820785_ozymyy-goroh-ns-moroz_0

В одному господарстві в Опольському воєводстві (Польща) у жовтні минулого року посіяли озимий горох з висівом приблизно 200 кг/га на глибину 5 см. Для вирощування тут обрали високоврожайний кормовий сорт гороху із високим вмістом білка.Горох, як і інші зернобобові, є прекрасним попередником та багатим джерелом азоту для наступних культур. Після вирощування гороху у ґрунті може залишатись до 90 кг N/га, а також покращує структуру ґрунту, збільшує кількість гумусу та активність біологічного життя, повідомляє superagronom.com з посиланням на farmer.pl.

За словами польського фермера Кшиштофа Ясіньського, цьогорічний зимовий урожай озимого гороху був низьким – 1,5 т/га. Основна причина — шкода, заподіяна весняними заморозками та посухою. Рослини були ослаблені через надмірну сонячну активність та напади попелиці в період цвітіння.

Для гороху використовували добриво NPK (8:20:30). Щодо використання азоту при вирощуванні бобових, думки розділені. Фермер підкреслює, що у їхньому господарстві ця початкова доза азоту, отриманого зі складних добрив, не стільки для самої рослини, скільки більше для стимулювання ґрунту та біологічного життя в ґрунті.

«Слід пам’ятати, що інтенсивне живлення азотом — велика помилка та дуже ризикований захід, оскільки воно спричиняє занадто велике збільшення зеленої маси, затримує цвітіння і сприяє нерівномірному дозріванню насіння», — зауважив польський фермер.

Господарство Кшиштофа Ясіньського також сіяло ярий горох, який дав 4,5 т/га урожаю. Посіяли його 18 березня, висіяли 90 рослин на м², тобто близько 180 кг/га. Посів відбувся на глибину 5 сантиметрів. Живлення проводили так само, як і для зимового гороху.

Підбиваючи підсумки сезону фермер не відмовляється від вирощування озимого гороху, під урожай наступного року озимим горохом на полях господарства було засіяно 5 га площ.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: