НОВИНИ

Польське м’ясо хворих тварин потрапило до 13 країн

04.02.2019 10:18

Польські журналісти встановили, що на одній із скотобієнь у Польщі забивали хворих тварин – м’ясо з них потрапило до 13 країн ЄС. Польська влада вже закрила фабрику. Про це пише DW.

Єврокомісія розпочинає розслідування через скандал на скотобійній фабриці у Польщі. Найближчого понеділка туди мають поїхати представники контролюючих органів ЄС, щоб проаналізувати ситуацію, заявила в п’ятницю, 1 лютого, речниця Єврокомісія.

Ідеться про фабрику у Мазовецькому воєводстві. Як стало відомо після журналістського розслідування польського телеканалу TVN24, там, зокрема, потайки убивали хворих тварин, після чого їхнє м’ясо потрапляло у продаж.
Очільник головного польського ветеринарного управління Павел Нємчук підтвердив проведення нелегальних забоїв худоби. “Це була нелегальна процедура вночі, коли ветеринарний нагляд був відсутній”, – заявив Нємчук.

Тим часом фабрику, проти якої почала розслідування також польська влада через нелегальний забій худоби, вже закрили. Звідти у продаж надійшло вже 9,5 тонни м’яса, третина з якого потрапила до щонайменше 13 країн ЄС, у тому числі до Німеччини, Франції, Іспанії, Естонії, Фінляндії, Угорщини та інших. Але, за даними влади, ризики для здоров’я споживачів відсутні: ветеринарні та санітарні дослідження підтвердили придатність продуктів з цього м’яса до споживання. Як зазначається, м’ясо було відкликане і вилучене з ринку.

Між тим міністр сільського господарства Польщі Ян Кшиштоф Ардановскі заявив, що нинішній випадок завдає надзвичайної шкоди репутації польських продуктів харчування. Варшава вже оголосила про посилення контролю на скотобійних підприємствах.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: