ВАЖЛИВО

Погода весни-2020 може стати катастрофою для агросектору України

13.04.2020 21:00
аааааааааааааа

В Україні весною 2020 року склалися не просто аномальні, а критичні умови для вегетації агрокультур, повідомила начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко, пише agronews.ua.

“Наразі ті погодні умови, які склалися в Україні нас дуже не радують, адже ми маємо дуже небезпечне поєднання метереологічної, а місцями і грунтової засухи та значних нічних заморозків”, – каже метеоролог.

Метеорологічна засуха – це період, коли не вистачає дождів, а грунтова – це коли немає достатньо вологи вже у грунті для вегетації рослин, пояснює вона. Надзвичайно низький запас вологи у грунті весною – це абсолютно нестандартна ситуація для України.

Несприятливі умови для розвитку агрокультур фіксували по всій территорії України. Спостерігалися суховійні явища у поєднання із значним коливанням температур: від заморозків уночі до високих температур удень.

Взагалі, умови, які наразі обумовлюють погоду в Україні – це катаклізм, каже фахівець.

“Наші метеорологи спостерігають висихання листя у озимих, хоча озима пшениця була у чудовому стані після зимівлі”, – каже Тетяна Адаменко.

З березня і по 10 квітня опадів було близько 20% від норми, а у деяких південних регіонах, взагалі в районі 10%. Станом на 10 квітня 2020 року зволоження грунтів в орному шарі не перевищує 60-70% від норми.

“Це дуже низько для ранньо-весняного періоду. І якщо до кінця квітня не буде ефективних дощів, то це буде критично для розвитку рослин”, – наголошує спеціаліст.

Також низькою є вологість повітря.

“Я за свою роботу не бачила такого, щоб у західниї областях України вологість повітря не перевищувала 5-10%”, – каже вона.

За прогнозом Гідрометцентру України, у найбліжчі дні очікуються дощі. Також збережуться низькі температури вночі, а на сході можливі заморозки.


Перегляди: 23
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: