НОВИНИ

Снігу на полях подекуди вже 20 см – де з вологою не буде проблем

05.02.2020 11:04
shutterstock_92641918_0-771

Станом на ранок 5 лютого у центральних, південних областях йде дощ, місцями сильний дощ, в західних, північних, північно-східних областях невеликий сніг, дороги мокрі, місцями приріст снігу сягнув 30 см. Про це пише Українська правда.

Для водіїв така погода – жах. Зате аграрії можуть полегшено зітхнути. За даними ДСНС, 5 лютого прогнозують сильний сніг (приріст снігового покриву 10-20 см, в горах 35-40 см)

Пориви вітру 15-20 м/с (в горах 25 м/с), хуртовини, на дорогах снігові замети, ожеледиця, в Карпатах сильний сніг (приріст снігового покриву 30-50 см).

Наразі внаслідок ускладнення погодних умов знеструмлений 41 населений пункт у двох областях (Одеська – 24, Івано-Франківська – 17). На місцях працюють бригади обленерго.

Подібні погодні умови очікуються також 6 лютого. У центральних областях прогнозують значний сніг, у східних областях значний сніг з дощем, пориви вітру 15-20 м/с, місцями ожеледь та налипання мокрого снігу, хуртовини, на дорогах ожеледиця, до 10-15 см снігу.

В Кіровоградській та Дніпропетровській, на півдні Харківської, півночі Донецької та Луганської областей до 30-50 см снігу, на дорогах снігові замети, ожеледиця.

В південних областях значний дощ з переходом в мокрий сніг, утворення снігового покриву висотою 10-15 см, пориви вітру 17-22 м/с, хуртовини, на дорогах ожеледиця.

Сніг – це добре для озимини, вважає директор Інститута зернових культур НААН Владислав Черчіль.

“Рівень вуглеводнів в озимих на рівні 25%, чого достатньо, щоби пройти зиму. Якщо й буде короткочасне зниження температури, воно не вплине на жито чи озимину. Незначні морози можуть вплинути на зимовку озимого ячміню, адже це не дуже витривала культура, а також можуть дещо пошкодити рапс. Але, скоріш за все, озимина добре перезимує», — прогнозує вчений.

За словами фахівця, склалися всі умови для, як мінімум, середнього врожаю. А якщо весна буде рання, то можливо очикувати й рекордні врожаї.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: