НОВИНИ

Податок на землю суттєво зросте

11.01.2022 15:29
Zemlya71

В Україні, внаслідок ухвалення так званого ресурсного закону, зокрема, виросте податок на землю. Його будуть змушені платити навіть дрібні фермери, що мають у своєму користуванні зовсім небагато землі. Про це повідомляє biz.today, пише agronews.ua.

Податок на дохід, а також військовий збір доведеться платити тим фермерам, які мають в обробітку менше 2 гектарів землі, хоча раніше ця сплата починалась від 2 га і вище.

Отже, якщо фермер отримав зі своєї землі прибуток, який перевищує 12 мінімальних зарплат (зараз це становить 78 тисяч гривень), то він буде змушений заплатити зі свого доходу 18% ПДФЛ та 1,5% військового збору.

Таким чином, уряд має намір збільшити бюджетні надходження завдяки платежам від дрібних землекористувачів.

«Податок на землю зросте з 300 до 1500 гривень з гектара. Тобто, фактично — вп’ятеро. При цьому податок зросте лише для фермерів, які займаються рослинництвом. Тваринницької галузі вони не торкнуться», — вважає партнер АТ «Ассирія» адвокат Дмитро Куцевол.

Через введення в дію цього закону деякі сільгоспвиробники не зможуть залишатись на спрощеній системі оподаткування і будуть змушені або платити податки на загальних підставах, або перейти у тінь. Причому на думку адвоката, багато хто обере другий варіант, від чого казна не тільки не виграє, а ще й позбудеться того, що отримувала від фермерів раніше.

Водночас невідомо, що і звідки будуть змушені платити фермери, які зазнали збитків через неврожай. Адже аграрна галузь, як жодна інша, залежить від примх погоди.

«Новий податок для фермерів перетворюється з податкового зобов’язання на «данину» — не важливо, що в тебе трапилося, заплатити державі мінімальну таксу ти зобов’язаний», — каже старший юрист ЮФ «Антика» Олександр Третьяков.

Читайте також: В Україні з’явиться нова аграрна виставка AGRO KHARKIV.



Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: