НОВИНИ

Після відмови ЄС надлишок української курятини піде в інші країни

29.01.2020 16:34
s-20697

Поки Україна та ЄС будуть врегульовувати торгові відносини, порушені після одностороннього закриття ринку для української курятини з боку ЄС — національні виробники розвернуть свій експорт в бік інших країн. Надлишку в Україні не буде. Про це заявив у коментарі УНН економічний експерт Олександр Охріменко. Про це повідомляє УНН.

“Так, закриття європейського ринку — це болюче питання, але не критичне. Окрім ЄС, Україна сьогодні постачає курятину великій кількості країн. Більша частина українського м’яса птиці іде в арабські країни. На додаток — відкриття ринку Китаю, чого ми чекаємо. В Європу ми поставляємо курятину, але не так багато. Тому, диверсифікувати є куди, і повірте, наші експортери вже про це думають”, — пояснив він.

Тож побоювання, що закриття європейського ринку курятини призведе до надлишку продукту в Україні, і як наслідок, коливання цін і негативний вплив на інші сфери тваринництва — перебільшені, продовжив експерт.

“Не буде курятина дешевшою, бо її в Україні внаслідок заборони більше не стане. Вона, як я вже казав, піде у інші країни.

До того ж, заборона ЄС на ввезення українського м’яса птиці тимчасова”, – каже він.

“ЄС не на завжди закрив для нас ринок, поставки відновляться. Але на майбутнє ми маємо розуміти, що ми для них — не годувальники, а конкуренти. Власне тому вони на нас і наїжджають”, — констатує експерт.

Нагадаємо, 18 січня спалах пташиного грипу зафіксували у фермерському господарстві на Вінниччині. За збігом обставин саме у цьому регіоні розміщуються потужності найбільшого в Україні експортера курятини, компанії МХП.

Річ у тім, що пташиний грип з початку року вирував у країнах ЄС, однак Україна не перекривала кордон через домовленості з європейцями. Та цих домовленостей не дотримався ЄС, коли поодинокий спалах грипу було зафіксовано в Україні.

Влада України терміново розпочала консультації з ЄС для пошуку виходу з кризи.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: