АГРОВІДЕО

Підсумки першого в Україні полігону аграрних інновацій Digital Field

22.11.2020 17:53
Screenshot_1

Нещодавно в Україні на полігоні аграрних інновацій Digital Field підсумували результати досліджень та розповіли, які технології дозволили оптимізувати витрати та отримати високу врожайність на полях із соняшником та кукурудзою в екстремальних умовах 2020 року. Про це повідомляє agronews.ua.

Так завдяки індивідуальному підходу до кожного поля та ощадливому використанні технологічних ресурсів вдалося отримати додатковий прибуток 352 $/га від вирощування соняшника.

Саме деталізоване дослідження грунту, аналіз погодно-кліматичних умов та історії поля стало фундаментом створення технологічної карти. На основі результатів агродіагностики було визначено середньо-багаторічний рівень ефективної врожайності за алгоритмом Agrilab на полях: по соняшнику 3,1 т/га, по кукурудзі 8 т/га.

Підібрали гібриди з відповідним потенціалом (посівний матеріал наданий компанією LNZ). Також в AgriLab створили систему удобрення з урахуванням рівня забезпеченості ґрунту елементами живлення. Наприклад, з’ясувалося, що грунти мають високий вміст фосфору та калію, тож на фосфорно-калійних добривах вдалось заощадити, а ті елементи, яких не вистачало – довнесли, застосовуючи добрива Binfield.

Також дані аналізу грунту, а саме дані про кислотність та вміст органіки, знадобилися і при підборі системи захисту. Щодо економічної ефективності агродіагностики, то на прикладі Digital Field витрати на агродіагностику склали 10 дол/га, але при цьому додатково заробили 267 дол/га.

Застосування комплексу цих технологій дозволило навіть у вкрай складних погодних умовах цього року отримати врожайність, що цілком відповідає очікуванням від можливостей поля: при запланованій за середньо-багаторічних умов урожайності 3,1 т/га соняшнику, отримали 2,9 т/га в умовах посухи.


На прес-конференції за підсумками проєкту Digital Field, Ярослав Бойко, СЕО компанії Agrilab детально розповів про результати досліджень першого в Україні полігону аграрних інновацій.

Правильний і своєчасний обробіток ґрунту – одна з ланок підвищення його родючості, вирощування високих врожаїв та захисту його від ерозії. Головним завданням обробітку ґрунту є створення оптимальних умов для вирощування культур.

«Коли ти починаєш роботу в агробізнесі, ти повинен добре зрозуміти можливості своїх паїв, а саме: потенціал та нюанси, які можуть впливати на досягнення ефективності врожайності. Тому ми провели детальну комплексну агродіагностику, де проаналізували комплекс показників, виміряли агрофізичні параметри ґрунту, та її твердість. Для реалізації, поставленими нами на початку робіт задач, щодо соняшнику, (ще на весні – на рівні 3 т/га), ми відцифрували всі основні властивості наших полів та розробили детальну технологічну карту і систему удобрення», – повідомив Ярослав Бойко.

Важливого значення у комплексній агродіагностиці набувають такі агрофізичні показники, як щільність складення та твердість ґрунту. Твердість є одним із основних показників, за яким характеризують фізичний стан ґрунту, оцінюють середовище, у якому росте і розвивається рослина.

«Саме показник твердості ґрунту вибудував наші наступні кроки із технології обробітку ґрунту. Ми застосували глибоке рихлення, щоб дати нормальний розвиток кореневій системі нашої культури. Також ми застосували культивацію, внесення добрив сучасним обладнанням із елементами точного землеробства, посів сівалками Massey Ferguson і Precision Planting», – підкреслив він.

Якість посіву є визначальний процес, який закладає потенціал майбутнього врожаю. Для посіву використали сівалку Massey Ferguson 9108VE з системою точного висіву Precision Planting, що дозволило виконати певний дослід, а саме визначити вплив різних факторів посіву, таких як глибина посіву, швидкість роботи сівалки, притискне зусилля, двійники і пропуски під час посіву на врожайність. Тягову силу нам забезпечили трактори Massey Ferguson від 130 до 370 к.с.

Фахівець зазначив, що сівалка Massey Ferguson 9108 VE дозволяє досягати сингуляції 98% – це і підвищення врожайності, і економія самого посівного матеріалу.

«Ми показуємо кінцевий результат та оптимальні параметри, які визначили на нашому демополігоні. Використання сучасних систем датчиків, які встановленні на сівалці Massey Ferguson, дозволили на даному ґрунті сіяти із високою якістю та швидкістю 8 – 12 км на годину», – підкреслив Бойко.

Спікер наголосив, що оптимальні строки для посіву були 12 км на годину – це суттєвий резерв для аграріїв у підвищенні ефективності. Глибина посіву, яка була оптимальна в даній зоні ґрунті – це 5 см.

«Ми побачили, що такий підхід, в порівнянні із використанням різноманітних норм глибин висіву, давав додаткову прибутковість від 0,2 до 0,3 т/га, у вартісному еквіваленті – це 88-130 дол/га. Автоматичне пропускне зусилля, яке було виставлене на системі даної сівалки, теж дозволило нам отримати у порівнянні з іншими варіантами кращий результат – від 0,2-0,5 т/га соняшників та хорошу сингуляцію», – прокоментував СЕО компанії Agrilab.

Щодо технології захисту культур на дослідних полях – не обійшлося без ускладнень, тому що поле має складний мікрорельєф, що збільшує ризики змиву гербіцидів за випадання одночасно великої кількості опадів за короткий проміжок часу. По-друге, площа поля невелика, а отже рівномірно внести препарати складно. Одразу після посіву було проведено внесення ґрунтових гербіцидів.

«Більшість аграріїв вносить міндобрива на око, або дотримується думки, що чим більше тим краще. Але в такому випадку ми бачимо зовсім інший зворотній ефект і тим паче цьогоріч. Технологія, де ми вносили добриво за рекомендованою системою , дала нам хороші результати. Ми отримали економію ресурсу майже 50 дол/га і вартість додаткового врожаю 220 дол/га», – пояснив фахівець.

Наступного разу ЗЗР вже вносили зонально. А от для обробки фунгіцидами застосували дрон-обприскувач  DJI Agris T16 від Drone.ua. Цей спосіб більш екологічно безпечний та дозволяє уникнути механічного пошкодження посівів. Такі технологічні рішення дозволили заощадити від 3,5 до 9 $/га.

Для підживлення використали технологію Y-drop, що дає можливість вносити добрива у прикореневу зону на будь-яких етапах вегетації. Ефективність підживлення азотом значною мірою залежить від наявності вологи. Тож, використовуючи сервіс MeteoFarm і метеостанцію iMetos, вдалось визначити оптимальний час для проведення операції. Надбавка до врожайності за рахунок такого підживлення – від 0,6 т/га.

Для моніторингу стану посівів та технологічних операцій на Digital Field використовували дрони та софти: портал агронома MyAgriLab, UlandOnline, Fieldclimate та Agroonline.

«І ще такий цікавий елемент, який ми випробували на нашому агрополігоні – це використання дронів, квадрокоптерів для внесення ЗЗР, застосувавши елементи точного землеробства. Також зазначу, що збирання соняшника і кукурудзи відбувається під брендом Massey Ferguson», – розповів Бойко.

У проєкті використовували цілий ряд техніки Massey Ferguson. Для передпосівної підготовки ґрунту був використаний культиватор MF5730. Cівбу культури на ділянках Digital Field проводили сівалкою Massey Ferguson 9108 VE з технологією висіву Precision Planting. Збирання як соняшника, так і кукурудзи виконав клавішний комбайн MF 7370 Beta.

Спікер додав, що таким чином вже мають більше 3 дол/га прямої економії тільки на самому ресурсі.

«Найбільш ефективним спрацював комплексний підхід. Ти плануєш чітко систему удобрення, детально готуєш рецепт добрива, підбираєш гібрид з необхідним потенціалом, систему захисту, використовуєш правильно налаштовану сучасну техніку, і в кінцевому результаті отримуєш додатковий прибуток. У нас 350 дол/га – це один із наших найкращих варіантів і ми на ньому досягли ефективну планову врожайність! Використання  точного індивідуального підходу детального аналізу, відцифрування даних і участь чіткого планування дозволяє отримати підвищення ефективності технологій і в кінцевому результаті отримати ще 35%», – підкреслив спікер.

Він пояснив, що комплексний підхід – це коли правильно підібрані всі елементи технологій, від аналізу до збирання врожаю.

Полігон аграрних інновацій Digital Field створено у квітні 2020 року на базі компанії AgriLab у с.Велика Олександрівка, Бориспільського р-ну, Київської обл.  

Організатор Digital Field є компанія AgriSpace. Учасниками першого полігону аграрних інновацій були: AgriLab, LNZ Group, AGCO, АМАКО, Precision Planting,  Аgrimatco, BINFIELD, Drone.ua, MeteoFarm, iMetos, Agroonline.

«Наш проєкт стартував підчас пандемії, тому наші партнери – це найдинамічніші компанії, які погодилися прийняти участь у дуже складні часи COVID-19.  І це ті компанії, з якими ми активно пройшли ці півроку. Ми спілкувалися із Антоном Костирко і обговорили амбітні плани, стратегії на наступний рік, які ще більше привернуть увагу до цього проекту та буде ще більш корисними для України!», – підсумував він.

За усім, що відбувалося на полі – від обробітку ґрунту до збирання врожаю, аграрії могли стежити  в онлайн режимі через веб-камери. Також у вільному доступі були всі агрохімічні та погодно-кліматичні дані поля.

Окрім того, експерти та агрономи детально роз’яснювали процес впровадження технологій на ютуб-каналі Digital Field, а аграрії, які хотіли на власні очі побачити результати вирощування соняшника та кукурудзи, змогли зробити це під час презентацій, які відбувались впродовж серпня.

«Чи будемо продовжувати проєкт Digital Field 2021 – так будемо, але ми суттєво збільшуємо масштаби, збираємося охопити більше різних тем, технологій та різних рішень! Частина цих рішень – це пропозиції наших аграріїв, те що вони хочуть випробувати. Щоб  бути більш ефективними для наших аграріїв – ми з наступного року запускаємо спеціальний веб-додаток, який дозволить аграріям показувати не тільки те, що ми робимо на цих полях, а й в онлайні надавати дані по різних технологіям. Що це дасть? Це дасть можливість у процесі року, у процесі вегетації тим аграріям, які в першу чергу працюють у кліматичних умовах, обрати найкраще рішення та адаптувати йього в реальному часі!», – резюмував Ярослав Бойко, СЕО компанії Agrilab.

Digital Field – це не лише демо-поле, а ціла інфраструктура для дослідження та демонстрації інноваційних технологій. Мета проекту: у реальних польових умовах показати аграріям як можна оптимізувати витрати і збільшити врожайність завдяки інноваційним рішенням.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: