НОВИНИ

Під Одесою може зникнути Куяльницький лиман

17.03.2021 16:00
1513332952-5851

Куяльницький лиман, що на півночі Одеської області, перебуває в критичному стані: він висихає через обміління водойми. Про це повідомляє Сила громад, пише agronews.ua.

Про таке заявив тимчасовий виконувач обов’язків директора Департаменту екології та природних ресурсів Одеської ОДА Олексій Повар. За його словами, однією з причин висихання і втрати оздоровчих властивостей Куяльницького лиману є недостатнє наповнення прісною водою.

“Його екологічний стан можна оцінювати як критичний через катастрофічне обміління водойми, що провокує підвищення солоності його ропи. Через це виникає загроза як зникнення лиману загалом, так і втрати його лікувальних запасів”, – пояснив Повар.

Він наголосив, що декілька десятиліть тому глибина лиману сягала майже трьох метрів, а наразі в деяких місцях вона зменшилася до 20-30 сантиметрів. Також, за словами Повара, на висихання лиману впливають кліматичні зміни.

“Клімат у регіоні змінюється. Посушливі роки частішають. Температури ростуть. За даними вчених, така тенденція буде зростати. Кількість опадів постійно зменшується і відповідно збільшується випаровування водного дзеркала лиману на фоні зменшення надходження води”, – наголосив Повар.

У 2014 році побудували гідротехнічну споруду, яка з’єднала Куяльницький лиман з Одеською затокою, та яко%1 в холодний період року подають морську воду. Утім, за словами Олексія Повара, лиман потребує надходження прісної води об’ємом 15-17 мільйонів кубометрів.

“Надходження до лиману морської води є надзвичайною мірою, і воно не повинно відбуватися постійно. 7 років вода надходить до лиману, і саме це запобігає його зникненню. Але разом з морською водою до лиману потрапляють величезні об’єми солі та інші мінеральні речовини. І це дуже негативно впливає на стан водойм”, – зауважив керівник департаменту.

За його словами, в департаменті екології мають декілька варіантів вирішення проблеми висихання лиману.

“Одним із найбільш ймовірних варіантів ми розглядаємо можливість перекиду до Куяльницького лиману води з Хаджибейського лиману. Звісно, після додаткової очистки цієї води та приведення до норми. Адже Хаджибейський лиман має свої екологічні питання”, – додав посадовець.

На його думку, будівництво комплексу з гідроспорудами та очисними спорудами могло б регулювати надходження морської й прісної води та в “достатньо стислі терміни привести лиман до задовільного екологічного стану”.

На моніторинг стану води та дослідження потрібно 2,2 мільйонів гривень. На сесії обласної ради депутати погодилися виділити виділили 1 мільйон 200 тисяч гривень. Грошей у обласного бюджету не вистачає, тому ОДА планує звертатися за допомогою до Кабміну та Мінприроди.

Нагадаємо, що у Криму озеро Бугаз перебуває на межі зникнення.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: