НОВИНИ

Пестициди можуть знищити всіх комах на Землі

13.02.2019 11:56

Щорічно популяція комах в світі скорочується на 2,5%. Основна причина їх вимирання — використання пестицидів у сільському господарстві. Зростання міст і кліматичні зміни — другі за значущістю фактори. Вчені стверджують, що комахам загрожує вимирання, а це у свою чергу обернеться катастрофою для всієї екосистеми Землі. Загальна популяція комах скорочується на 2,5% в рік. Такими темпами вони можуть зникнути протягом століття, пише theguardian.com.

Вчені з університету Сіднея і Квінслендського університетів, а також Китайської академії сільськогосподарських наук в Пекіні вивчили 73 наукових дослідження про скорочення чисельності комах, опубліковані за останні 30 років, і проаналізували причини того, що відбувається.

Встановлено, що за досліджуваний період чисельність 40% видів комах скоротилася, третина з них знаходиться під загрозою повного зникнення. Нагадаємо, близько 80% диких рослин не можуть запилюватися без комах.

Вчені Сіднейського університету вважають, що найбільш шкідливими стали нові класи інсектицидів, які почали використовувати в останні 20 років, в тому числі неонікотиноїди (синтетичний інсектицид, за своєю дією схожий з нікотином) і фіпроніл (інсектицидний засіб, активно застосовується для виведення мурах, тарганів, молі). Вони регулярно застосовуються в сільському господарстві і накопичуються в навколишньому середовищі.

«2,5% в рік це дуже швидко. Через 10 років у нас буде на чверть менше комах, через 50 років — тільки половина, а через 100 років їх не буде», — заявив Франциско Санчес-Байо з Університету Сіднея.

За словами науковця, промислове сільське господарство вбиває екосистеми, через що спосіб вирощування культур необхідно змінювати.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: