НОВИНИ

Перший скринінг річок в Україні виявив у воді наркотики та фармпрепарати

17.03.2020 07:32
31_08_2015_55e401b3287ab5.39203531_big

Вперше в Україні було проведено повний скринінг (дослідження) якості води в річках, зокрема у Сіверському Дінці та Дністрі. Проведення такого моніторингу стало можливим завдяки підтримці Координатора проектів ОБСЄ та Глобального екологічного фонду. А основним результатом скринінгу стало виявлення специфічних забруднювачів для річкових басейнів. Пише пресслужба Державного агентства водних ресурсів України.

Скринінг – це важливий елемент сучасного моніторингу вод, який робиться для визначення специфічних показників, характерних для річкових басейнів.

«Ці результати стануть основою для подальшого моніторингу якості води у басейнах Сіверського Дінця та Дністра і їх буде використано для розробки планів управління річковими басейнами», – зазначив голова Держводагентства Михайло Хорєв.

Крім того, спікерами на презентації заходу були:

Михайло Малков – заступник Координатора програм ФАО в Україні, який детально проінформував про результати скринінгу та виявлення у воді річок залишків пестицидів, фармацевтичних препаратів, промислових хімікатів, наркотиків, стимуляторів і підсолоджувачів тощо.

Валерій Станкевич, завідувач лабораторією гігієни ґрунту та відходів ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. Марзєєва», говорив про вміст у воді важких металів. Зокрема, експерт зазначив, що вражений результатами скринінгу та наявністю величезної кількості фармацевтичних препаратів та наркотиків у складі вод Дону та Дністра.

Віталій Башинський, експерт ФАО з антимікробної стійкості, говорив про наявність антимікробних засобів у воді. Зазначимо, що Віталій Башинський застеріг, що наявність у воді антибіотико резистентних штамів дуже шкідливо впливає на здоров’я людини, бо такі речовини призводять до вироблення у людини імунітету та несприйняття у подальшому цих антибіотиків у лікувальних цілях.

Прес-конференцію резюмувала Тамара Кутонова та акцентувала увагу на тому, що у річках було знайдено пластифікатори – це речовини, які порушують роботу ендокринної та гормональної системи людини. Але при цьому вона зазначила, що під час хлорування ці речовини зникають, і їх концентрації не такі великі.

У басейні Дністра скринінг був проведений для 13 зразків поверхневих вод, 3 зразків біоти (риби) і 13 зразків донних відкладень.

У басейні Дону проведено скринінг 8 проб поверхневих вод та 3 проб біоти шляхом цільового аналізу для вибраних пріоритетних речовин згідно з Водною Рамковою Директивою. Цільовий скринінг та нецільовий скринінг проводились на трьох пробах поверхневих вод, одній пробі донних відкладів та трьох пробах біоти.

На підставі результатів скринінгу було сформовано перелік з 18 басейнових специфічних показників (10 синтетичних речовин та 8 важких металів) для включення до програми діагностичного моніторингу басейну Дністра.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: